В реакторното отделение на Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ приключи

...
В реакторното отделение на Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ приключи
Коментари Харесай

В Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ приключи заваряването на главния циркулационен тръбопровод

В реакторното поделение на Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ завърши един от най-важните стадии от строителството – заваряването на основния циркулационен водопровод (ГЦТ).

Монтажът му стартира на 4 юни и завърши на 21 август. За 78 дни експертите завариха всички 28 шева с поетапен надзор на осъществяваните интервенции. Генерален реализатор на дейностите по създаване на Беларуската АЕЦ е Групата компании ASE, част от „ Росатом “.

Главният циркулационен водопровод е с диаметър 850 мм, дебелина на стените 70 мм и обща дължина повече от 130 метра и е предопределен за циркулация на топлоносителя – вода с температура от 350 градуса и налягане от 17,6 МПа. ГТЦ съединява главното съоръжение на първи силует - реактора, парогенераторите и основните циркулационни помпи.

„ Заварката на перлитната част на ГЦТ за 78 дни, вместо откритите 84 денонощия е удостоверение, че един от най-сложните стадии на създаване на нуклеарния енергоблок на практика е доведен до автоматизация “, акцентира шефът по строителството на Беларуската АЕЦ от АО ИК „ АСЕ “ Дмитрий Романец. „ Ориентир в нашата работа бяха периодите за осъществяване на аналогична интервенция в строящия се Втори енергоблок на Нововоронежката АЕЦ – 2, където основният циркулационен водопровод бе заварен за 72 денонощия. Фактически, в инженерното поделение на „ Росатом “ е основан нов отраслов стандарт, който планува осъществяването на този софтуерен развой да бъде по-малко от 80 денонощия “.

В околните дни експертите от ПАО „ Енергоспецмонтаж “ ще приключат дейностите по заварката на аустенитната неръждаема стомана на вътрешните шевове на основния циркулационен водопровод, която ще пази тръбопровода от нападателна среда.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР