В различните световни митологични системи неизменно присъства един образ като

...
В различните световни митологични системи неизменно присъства един образ като
Коментари Харесай

Божествена птица

В другите международни митологични системи непроменяемо участва един облик като нужен детайл на религиозните ритуали и системи с разнообразни функционалности - на божествената птица.

Тази изразност придава на биологичния тип на птиците заветен темперамент и ги трансформира в обект на култове. Птиците са въплъщение на свободата на Твореца, показват властта на Бога - демиург, безконечните неразгадани секрети на небето и устрема на човешката душа да се извиси до тях.

В архетипната символика птицата е въплъщение на свободния непослушен дух и стихийната човешка воля. Разнообразните претекстове придават на птицата темперамент на божественост, на свещена същина.

В доста митологии птицата е посредник, тя е медиатора сред Бога горе и хората долу и основава връзката сред тях. Нещо повече - способства тази връзка да бъде хармонична. Представата за птиците се свързва и с концепцията за безсмъртието на човешката душа, а в образната система душата съответствува с визията за птица.

 Орелът е свещена птица Снимка: BoredPanda

Идеята за душата-птица е изключително мощна в религиозните системи на Близкия изток. В африканските обичаи птичият облик се асоциира с жизнеността, виталността и плодовитостта.

Образът на птицата в множеството митологии има заветен темперамент поради взаимните връзки с друго свещено разбиране - Дървото на живота. На върха на дървото е гнездото на птицата, а то се асоциира с дома, с неговата функционалност на предпазено място и намирайки се високо горе, то е противовес на отрицателното начало, което е долу и е обвързвано с облици като този на змията.

На върха на дървото на живота най-често живее най-царствената птица - орелът. В митологията той постоянно се бори и побеждава враговете си, най-често змията.

Не е инцидентно, че птиците доста постоянно са родоначалници на народите, те са тотеми. Цяла плеяда обичани птици се считат за основатели на обособени нации. В тази ред на показа, не буди учудване фактът, че редица божества са представяни с глави на птици - като египетския господ Хор.

Заради божествената им същина на птиците е възлагана основна роля по време на религиозните ритуали.

 Ибис - свещена птица

В разнообразни култури за божествени се считат локални птици - ибис, в античен Египет е уважаван като свещена божествена птица. В християнската традиция гълъбът е знак на Светия Дух. В гръцката митология лебедът е признак на богинята Афродита, а в славянската е обвързван с богинята Леда.

Принципно всяка птица носи божествена символика в себе си, позитивна или негативна, тъй като птиците са изява на визиите на индивида за това, което е и което може или му се желае да бъде. Най-вече тъй като показват живата картина на най-съкровеното човешко предпочитание - да може да лети.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР