В разказа си Дънов твърдял, че името Кръстова гора идва

...
В разказа си Дънов твърдял, че името Кръстова гора идва
Коментари Харесай

Петър Дънов Е Разгадал Мистерията На Най-Важното Място В България! Ето Какво Дори И Не Подозираме!

В описа си Дънов твърдял, че името Кръстова гора идва от това, че на всяко дърво имало подложен кръст - знак на огромните премеждия, през които са минали българите под турско иго. Тази околност е обвързвана с историята на България и там в бъдеще ще се подпише договорът за „ Европа без граници ", казвал Дънов.

Бай Данчо разкрил мястото. Той имал развити сетива и виждал повече от елементарен човек. Бог му споделил да вземе и да пусне два бели гълъба и където кацне първият гълъб, там да сложат един огромен стоманен кръст, а където кацне вторият гълъб, там да се построи черква „ Света Троица " и олтар.

По това време в София се разболяла тежко сестрата на царя - княгиня Евдокия. Царят пратил да питат Учителя Дънов по какъв начин да се излекува княгинята. Учителя споделил: „ Със аероплан да я закарат на Кръстова гора, там да преседи един месец и ще оздравее от епилепсията, която има ". Военният, който трябвало да я заведе, споделил на Борис, че и неговият наследник страда от същата болест. Царят наредил да закарат и него на върха. Княгинята и момчето оздравели. Тогава Дънов споделил, че за признателност двамата би трябвало да създадат кръст, тежък 66 кг, от бронз и мед, и да го занесат и сложат на избраното място за него.

На 1 май 1939 година на връх Кръстов е донесен 66-килограмов железен кръст, направен със средства, поделени сред цар Борис III и подполковник Величков. В наличието на цялото село Борово е бетониран на източното нагорнище на върха и осветлен от духовник Петър Кошелев. В края на водосвета на менчето със светена вода кацнало бяло гълъбче, което по-късно литнало към западното нагорнище на връх Кръстов.

Бай Данчо показал гълъба и споделил на хората да го последват, тъй като той ще им покаже къде се намирало остарялото манастирско аязмо. Гълъбът кацнал на една канара, в долната част на която след разчистването на насъбраните камъни бликнала вода.

Кръстът е откраднат в края на 80-те, началото на 90-те години на предишния век. Рязан е на две места. 7 месеца го нямало, след което свещениците го намерили с записка. „ Ние, които го откраднахме, бяхме трима. Двама от нас умряха, не желая и с мен да се случи същото. Връщам кръста, като се надявам Бог да се смили този срам да не се трансферира по децата ми ", пишело на листа./pik
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР