В разговори със свои приближени президенът на САЩ Доналд Тръмп

...
В разговори със свои приближени президенът на САЩ Доналд Тръмп
Коментари Харесай

Тръмп планира Вашингтон да взима повече пари от съюзниците си за военни от САЩ

В диалози със свои доближени президенът на Съединени американски щати Доналд Тръмп предложил нова формула, с която Вашингтон да получава повече пари от съдружниците си за това, че американската войска служи на тяхна територия, написа през днешния ден в. " Вашингтон пост ".

Според фомулата страните ще заплащат цялостните разноски по разполагането на американски бойци на територията си, плюс още 50 %, споделиха американски и задгранични представители, осведомени с концепцията. Така страните ще би трябвало да заплащат към пет пъти повече, в сравнение с в този момент, съобщи Българска телеграфна агенция.

Тръмп назовава формулата " разноски плюс 50 ", а тя вдъхва боязън у съдружниците на Съединени американски щати, които я възприемат като грабителска.

Слуховете, че формулата може да стане световен стандарт, изключително развълнуваха Германия, Япония и Южна Корея, където се намират хиляди американски бойци. Според източниците на изданието американски представители са обсъждали формулата най-малко с една страна.

Тръмп неведнъж е подлагал на критика страните от НАТО, тъй като съгласно него не заплащат задоволително средства за поддръжката на груповата защита. Тръмп изиска от всички страни членки на алианса да покачат в най-кратки периоди разноските си за защита до 2 %, напомня ТАСС. На срещата на върха на алианса той предложи освен да бъде изпълнено това обвързване, само че и да се усилят разноските до 4 % от брутния вътрешен артикул (БВП). В момента единствено осем страни членки на НАТО харчат за защита над 2 %. Военният бюджет на Съединени американски щати е към 3,58 % от Брутният вътрешен продукт.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР