В разгара на първото нахлуване на Русия в Източна Украйна

...
В разгара на първото нахлуване на Русия в Източна Украйна
Коментари Харесай

Кое е "готвачът на Путин" Евгений Пригожин?

В разгара на първото навлизане на Русия в Източна Украйна през лятото на 2014 година група висши съветски чиновници се събраха в централата на министерството на защитата, внушителна постройка от ерата на Сталин на брега на река Москва, споделя в. " Гардиан ". Те бяха там, с цел да се срещнат с Евгений Пригожин, мъж на междинна възраст с бръсната глава и недодялан звук, който мнозина в стаята познаваха единствено като човек, отговарящ за договорите за кетъринг на армията.

Пригожин обаче ги изненадал. Той желал земя от министерството на защитата, която можеше да употребява за образование на „ доброволци “, които нямаше да имат публични връзки с съветската войска, само че все пак можеха да бъдат употребявани за водене на съветски войни.

Мнозина в министерството не харесали държанието на Пригожин, само че той дал да се разбере, че това не е нормално искане. „ Заповедите идват от баща “, споделил той на чиновниците на защитата, употребявайки псевдоним на Владимир Путин, предопределен да подчертае близостта му с президента.

Този роман за тази среща не е доста прочут и е възложен от някогашен почитан чиновник на министерството на защитата, който е директно осведомен с полемиките.

„ По това време не мислех доста за плана “, сподели някогашният чиновник. Всъщност решенията, взети на този ден, ще имат голямо въздействие върху външната политика на Русия и нейните военни завършения през идните години. Армията на Пригожин от договорни бойци ще стане известна като групата " Вагнер " и ще взе участие в дейности в Украйна, Сирия и доста африкански страни.

След решението на Путин предходната година да стартира пълномащабно навлизане в Украйна, " Вагнер " още веднъж пренасочи активността си към съседа на Русия. Неговите редици са нарастнали до към 50 000, съгласно оценки на западното разузнаване, в това число десетки хиляди някогашни пандизчии, вербувани от затвори в Русия, постоянно персонално от Пригожин.

Лидерът на наемниците си е спечелил репутацията на най-жестокия пълководец измежду тези, които управляват мрачната инвазия на Русия. Преди месеци той поддържа видеозапис, показващ убийството с чук на беглец от " Вагнер ", който явно е бил върнат от украинците при замяна на пандизчии. „ Кучешка гибел за куче “, сподели Пригожин в изказване по това време.

Сега след години работа в сянка, той явно се любува на светлината на прожекторите като един от най-могъщите и най-обсъжданите членове на близкия кръг на Путин. Това беше извънредно нанагорнище за човек, който в миналото е прекарал близо десетилетие в пандиза и който след освобождението си е станал продавач на хотдог, отбелязва " Гардиан ".

Изданието е разговаряло с доста хора, които са познавали Пригожин през годините, доста от които са поискали анонимност, с цел да приказват свободно, с цел да сглобят историята му. От тези диалози се обрисува картина на безсърдечен клеветник, който бил раболепен към висшестоящите и постоянно деспотичен към подчинените, до момента в който се издигал до върха.

„ Той е насочен и надарен и няма да се отклони от нищо, с цел да получи това, което желае “, сподели предприемач, който познава Пригожин от 90-те години.

Близки до него водачът на " Вагнер " споделят, че той е воден от тръпката, от преследването и вярата, че се бори с корумпираните елити от името на елементарния човек, и желанието да смаже противниците си.

През годините Пригожин си сътвори доста врагове: някогашни бизнес сътрудници, които се усещаха излъгани, армейски генерали, които той подлагаше на критика като бюрократи, и висши чиновници по сигурността, които се опасяваха, че той таи упоритости да завземе политическа власт.

Но до момента той е запазил благоволението на най-важния си покровител: мъжът, който назовава Татко. Но след събитията в петък нещата могат да се извърнат против него.

Евгений Пригожин е роден в Ленинград, в този момент Санкт Петербург, през 1961 година, девет години след Путин. Баща му умрял, когато бил дребен, а майка му е работила в болница Младият Пригожин е изпратен в спортна академия, където ежедневните действия постоянно включват часове на ски тичане.

Той не съумява като професионален състезател и откакто приключва учебно заведение, попада измежду навалица дребни нарушители.

Пригожин получава първата си присъда през 1979 година, едвам на 18 години, и има условна от две години и половина за кражба. Две години по-късно той беше наказан на 13 години затвор за обир и кражба, девет от които излежа зад решетките.

След излизането си от пандиза Пригожин основава верига от сергии за продажба на хот-дог в Санкт Петербург. Бизнесът върви добре и в границите на няколко години съумява да отвори скъпи заведения за хранене в града.

Именно там той стартира да се смесва с елита на Санкт Петербург и по-късно с този на цяла Русия. Един от неговите заведения за хранене, наименуван New Island, беше лодка, плаваща по река Нева. Владимир Путин толкоз го хареса, че откакто стана президент, той стартира да води задграничните си посетители там. И най-вероятно двамата се срещнаха там за първи път.

„ Владимир Путин... видя, че нямам проблем персонално да поднасям чинии на високопоставени лица “, споделя Пригожин в изявление. „ Срещнахме се, когато той пристигна с японския министър председател. Йоширо Мори посети Санкт Петербург през април 2000 година, в самото начало на ръководството на Владимир Путин.

Години по-късно кетъринговата компания на Пригожин „ Конкорд “ е сключила контракт за доставка на храна за Кремъл, което му печели прозвището „ готвачът на Путин “. Фирми, свързани с Пригожин, също печелят преференциални контракти за кетъринг от военните и държавните учебни заведения.

Но след нахлуването на Русия в Украйна през 2014 година започнаха да се появяват признаци, че Пригожин не е елементарен предприемач. За сенчеста частна военна компания " Вагнер " за първи път беше обявено, че се бие с украинските сили в региона на Източен Донбас.

Освен в Украйна, " Вагнер " бяха дейни в Африка и отвън нея, като непроменяемо изпълняваха задания, които подкрепяха дневния ред на Кремъл - от поддръжката на режима на Башар Асад в Сирия до битката с френското въздействие в Мали.

С течение на времето групата наемници си завоюва страховита известност на грубост.

Членовете й бяха упрекнати в изтезаване на сирийски заложник с чук, обезглавяването му и по-късно подпалването на тялото му през 2017 година

На идната година трима съветски публицисти бяха убити, до момента в който проверяваха наличието на Вагнер в Централноафриканската република.

Години наред Пригожин отхвърляше да има каквито и да било връзки с " Вагнер " и даже съди хора, които допускаха, че е имал. Но по-късно, през септември 2022 година, той сподели, че е основал групата през 2014 година И стартира да разгласява видеоклипове в обществените медии - явно снимани в окупирани елементи на Украйна - в които се хвалеше с подвизите на Вагнер там. До този миг никоя друга частна военна компания в света нямаше достъп до толкоз доста бойни самолети, хеликоптери и танкове, написа " ".

В рядко изявление през 2011 година Пригожин сподели, че един път е написал книга за деца, в която основният воин е " оказал помощ на краля да избави кралството си " и по-късно е направил " нещо в действителност героично ". Досега Пригожин може и да помагаше на президента Путин да избави визията си за Русия, само че историята в детската му приказка да се промени и основният воин да се обърне срешу краля, настояват специалисти.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР