В разгара на кризата между Украйна и Русия, тази седмица

...
В разгара на кризата между Украйна и Русия, тази седмица
Коментари Харесай

Заместникът на руския патриарх Кирил пристига в София, иска да купи БПЦ с милиони долари „дарение“ срещу подкрепа за политиката на Путин

В разгара на рецесията сред Украйна и Русия, тази седмица следва непредвидена аудиенция на върховен съветски свещеник в България. На 25 февруари в София се чака да дойде митрополит Иларион Алфеев. Той е първият в Руската православна черква след патриарх Кирил, изпълняващ функционалностите на външен министър на вероизповеданието. Това научи Faktor.bg от свои източници в патриаршията. Формалният мотив е сякаш 6-годишнината от канонизирането на противоречивия съветския свещеник Серафим Соболев за светец. Той е заровен в криптата на Руската черква в София.

По предварителна стратегия съветският посетител ще кацне в петък сутринта в София с частен аероплан и ще отпътува за Русия в събота. Ще го съпровожда протойерей Николай Балашов, който е някогашен военачалник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и сегашен основен секретар на Външния отдел на Руската черква. От 44 години Балашов е закрепостен, работил е с трима съветски патриарси.

На 26 февруари Алфеев ще отслужи Златоустова света литургия в Руската черква в столицата, а от българска страна е позволил за съслужение само варненския митрополит Йоан и основния секретар на синода Герасим, макар, че доста от владиците русофили са били мераклии да се наредят до госта.

Истинската причина за църковната визата

на Алфеев се пазеше до неотдавна в загадка освен от българското духовенство, само че даже и от множеството членове на Синода. Тя е от геополитически и то концептуален темперамент. Става дума за сключване на контракт за дарителство сред съветския патриарх Кирил и БПЦ. Говори се за сума от няколко милиона $, а точната цифра на този стадий се пази в загадка. Привидно крупната сума е предопределена за реставрацията на българската патриаршеска катедрала „ Свети Александър Невски “. Но се приказва че задачата на данайския подарък е с изключение на „ позлатяване на кубетата “, да бъдат позлатени и короните на някои митрополити, т.е. ще получат под някаква форма част от дарението, с цел да обслужват съветските ползи у нас.

Първоначално договорът е трябвало да бъде подписан от българската страна от патриарх Неофит, само че след горещи телефонни диалози сред владиците се е решило Синодът да бъде страна, представлявана от любимеца на Русия - Йоан Варненски. Посланик Елеонора Митрофанова персонално е била ангажирана с подготвянето и подписването на контракта сред двете страни. Така действително съветският патриарх

Кирил се явява в ролята на главен ктитор на основния храм на БПЦ

Това е казус за България, само че за православието се случва за повторно. Същото става и със сръбския храм „ Свети Сава “ в Белград.

Църковната дипломатическа совалка се случва освен на фона на рецесията сред Украйна и Русия, само че очевидно е предизвикана и от решението на вселенския патриарх Вартоломей да привиква през Великия пост Събор на пентархията – това са църквите на Константинопол, Александрия, Антиохия, Йерусалим и Кипър. В същото време към този момент тече ултиматумът, който съветският патриарх Кирил сложи на православните църкви - до края на Великденския пост да се дефинират изрично - дали са с Вселенската патриаршия или с Руската черква. Кирил, прочут и със светското име Гундяев, предизвести, че църквите, които не се дефинират, ще бъдат възприемани като противников, безблагодатни и схизматични (нищо, че Кирил няма право да постанова схизма, б.р.). Така православието се оказва

на прага на тежък ерес

Конфликтът е поради проблема с Нововъзникналата Украинска православна черква, която получи Томос от Вартоломей, само че и поради упоритостите на Москва да се показва като лидер и водач на международното православие. Според познавачи на църковните догми в тази ситуация с предлаганото обилно подаяние от Русия не става просто дума за симония (купуване на нравствен ранг и привилегии, б.р.) Реално се прави опит за

пазаруване на цялата БПЦ

От нашата Църква и митрополитите ще се чака против дарените милиони да взимат решения в интерес и сгода на Руската черква и режима в Кремъл, както и неуважение и принизяване ролята на Вселенската патриаршия. Подобна политика напълно не съответствува и не приляга на ползите и уговорките на страна член на НАТО и Европейски Съюз. Темите, по които нашата черква би трябвало да е солидарна с Русия, са в поддръжка на военни дейности против Украйна и всичките й терористични интервенции по разнообразни точки на света, непризнаване на новата Украинска черква, блокиране независимостта и свалянето на схизма на Македонската черква, цялостно разкъсване на контакти с Вселенската патриаршия, църковна агитация измежду вярващите в поддръжка на Кремъл. Дълбоката цел на Руската черква е разделяне и опълчване на българите освен политически, само че и духовно и религиозно.

На този стадий част от митрополитите са много внимателни, а Николай Пловдивски се показва като най-явния конкурент на съветските опити за въздействие в БПЦ и страж на връзките с Вселенската патриаршия.

След литургията в събота Алфеев и другите посетители са поканени на обяд в Руското посолство.

В духовните среди към този момент се слага въпросът – дали дарението от Русия няма да попадне под глобите на Съединени американски щати и Европейски Съюз, тъй като няма подозрение, че Руската черква се употребява като оръжие за имперските цели на режима в Кремъл. И това надали би било ненадейно. Още в средата на януари Държавният департамент на Съединени американски щати упрекна Русия, че злонамерено употребява православната еднаквост, с цел да прокарва геополитическите си ползи.

Говорителят на Държавния департамент съобщи, че " Русия е ангажирана в

секрети и очевидни злонамерени опити

да инструментализира православната еднаквост, с цел да задоволи личните си геополитически ползи, с поддръжката на избрани православни църкви и други водачи, като в същото време подкопава други вероизповедания ".

Паралелно с това се разяснява и въпросът – за какво БПЦ отхвърли през последните години да работи по европейски планове и да финансира транспарантно опазването на храмовете в България?
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР