В Районната избирателна комисия в Шестнадесети изборен район-Пловдив, е постъпил

...
В Районната избирателна комисия в Шестнадесети изборен район-Пловдив, е постъпил
Коментари Харесай

Сигнал за агитация на турски език в Пловдив

В Районната изборна комисия в Шестнадесети избирателен район-Пловдив, е постъпил сигнал по телефона, в регистъра за тъжби и сигнали от Ашим Хюсен Хаджиасан, в който се твърди, че в 83 секция в регион „ Централен “, член на секционната комисия приказва на турски език. Също по този начин е бил обиждан в коридора пред изборните пространства в постройката.

В тази връзка неотложно са снети пояснения от управлението на СИК 162201083. Председателят на комисията Зорница Разпопова твърди, че в действителност лицето жалбоподател Ашим Хаджиасан, до момента в който упражнява правото си на глас в секционната комисия, беседва на език, друг от български със сина си, като самата тя незабавно му е направила забележка и му е указала, че в изборното помещение не може да приказва на език, друг от български. Заместник-председателят на СИК Ангелина Панева и секретарят Румен Пейчев дават идентично пояснение за обстановката, като настояват, че случката е по-скоро умишлена провокация. Споделят, че на излизане Ашим Хаджиасан е влезнал в борба и с отговорника на учебното заведение от страна на общинската администрация, която също се е намесила за изясняване на обстановката.

С оглед по този начин събраните данни освен не се открива твърдяното от самия жалбоподател нарушаване, само че е налице и корист с право, до колкото се подава сигнал, в който се вменяват нарушавания на трети лица, осъществени от самия жалбоподател. 

С оглед гореизложеното, на съображение член 72, алинея 1, т. 29 от ИК, Районната изборна комисия в Шестнадесети избирателен регион – Пловдив,

РЕШИ:

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ сигнал с вх. № 11/02.10.2022 година, подаден от Ашим Хюсеинов Хаджиасанов, по отношение на нарушаване на Изборния кодекс, изразяващо се в диалог на език, друг от български в изборно помещение.

Настоящото решение може да бъде оспорено пред Централната изборна комисия в тридневен срок от оповестяването му по реда на член 73 от ИК.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР