В района на Рилските стартира проект за укрепване на туристическите

...
В района на Рилските стартира проект за укрепване на туристическите
Коментари Харесай

Защо се работи с тежка техника край Рилските езера

В региона на Рилските започва план за подсилване на туристическите пътеки, слагане на дървени парапети и битка с ерозия, да може да се възвръщат тези ерозирали сектори. Това е формалната позиция на Красимир Андонов - шеф на Национален парк "Рила " за оповестените фотоси на тежка техника, която работи по терена към "Бъбрека'.

Багерът е качен на самоход и може да се види, че няма никакви увреждания. "Няма да се разкопава, няма да се разорава, както се спекулира. През юли и август има огромен туристически поток, това е дестинация, която притегля доста гости. По принцип се работи ръчно. Този екскаватор се наложи да обработи един дребен сектор, където не можеше да се работи ръчно, само че е планувано като цяло материала да се качва с коне ", увери Андонов.

Снимките на багера бяха качени в обществените мрежи и провокираха отвращение, тъй като не бе изяснено незабавно дали има строителни действия край "Бъбрека " и по какъв начин тежката машина е стигнала до мястото.

От идващото лято обаче до Седемте рилски езера ще може да се стига единствено по категорично маркираните пътеки, по които туристите ще бъдат насочвани и които ще имат парапети, с цел да не се отклоняват посетителите и да нанасят вреди на чувствителни сектори от природата.Целта е понижаване на човешкия напън на по-овлажнените места и понижаване засушаването в естественото местообитание. Трасето от езеро Бъбрека до езеро Сълзата ще се извърши с каменни плочи с потребление на действителен скален материал. Ще се стопира потокът от туристи по различни трасета, както и ще се затвори достъпът до нерегламентирани пътеки

Рехабилитационно-възстановителните действия се извършват според утвърден абстрактен план за „ Оформяне на маркирана туристическа пътека и създаване на нужните уреди за ограничение на туристопотока по цялата дължина на туристическата пътека от горна лифтова станция и от Рибно езеро по лятната туристическа пътека до х. „ Рилски езера. Предприемат се нужните ограничения за битка с ерозиралите сектори и регламентиране на туристическия поток в най-посещавания на територията на парка регион - циркуса на Седемте езера.

Дейностите включват слагане на парапети срещу прекосяване на туристи отвън позволените пътеки; създаване на дървени мостчета и скари и слагане на трошено-каменна настилка в нужни сектори от трасето на туристическия маршрут. Целта е понижаване на човешкия напън на по-овлажнени места и понижаване засушаването в естественото местообитание. Трасето от езеро Бъбрека до езеро Сълзата ще се извърши с каменни плочи с потребление действителен скален материал. Също тока ще се извърши оформяне на маркирани пешеходни пътеки, спиращи туристопотока по различни трасета за попречване на утежняване на положението на естественото местообитания 3130 - Олиготрофни до мезотрофни стоящи води с растителност. Ще се затвори достъпа по нерегламентирани пътеки. Ще се изготвят и инсталират на указателни и осведомителни табели.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР