В рамките на заседание на Съвета Правосъдие и вътрешни работи

...
В рамките на заседание на Съвета Правосъдие и вътрешни работи
Коментари Харесай

Прилагането на Пакта за миграция - приоритет на България и МВР

В рамките на съвещание на Съвета " Правосъдие и вътрешни работи " министърът Стоянов очерта главните цели пред Министерство на вътрешните работи и България . Това са подготовката за използването на Пакта по миграция и леговище и укрепването на националните системи за леговище и връщане, навременното пускане на системата Вход/Изход и цялостното операционализиране на Фронтекс. Това оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

Той означи, че редом с това следва да се работи за възстановяване на ситуационната картина в Шенген и да се противодейства още по-активно на проведените незаконни мрежи за контрабанда на мигранти. Според него е належащо да има засилено полицейско оперативно съдействие сред страните, което да включва натоварен продан на информация; увеличение на взаимните действия сред групи страни, както и на национално равнище; установяване на точки за контакт на стратегическо и оперативно ниво, които да следят взаимните действия и да реагират бързо при незабавни обстановки и нови тенденции; координирани паралелни действия против активността на мрежите за контрабанда на мигранти и взаимни следствия с поддръжката на Европол и Евроджъст.

Калин Стоянов разясни, че страната ни е подхванала всички механически и оперативни ограничения за обезпечаване на плавното унищожаване на инспекциите по границите на България и Румъния по отношение на участието в Шенген. По думите му непрестанно се надграждат ограниченията за надзор на първичните и вторичните придвижвания, съдействието с третите страни и европейските организации, както и ограниченията за увеличение на връщанията.

Вътрешният министър акцентира, че ролята на Фронтекс е извънредно значима. Стоянов уточни, че е належащо усилване на съдействието сред Фронтекс и страните членки, изложени на непрестанен миграционен напън, както и от възстановяване на осведомеността, което да увеличи качеството на разбора на риска.

Той изрази убеденост, че връщанията на мигранти ще усилят броя си, в случай че организацията има по-разширени пълномощия за съдействие с третите страни. Важно е да се ускори съдействието с третите страни в подтекста на оправянето с противозаконната миграция и с контрабандата на мигранти, добави министър Стоянов.

" Фронтекс " праща още стотици чиновници по границата ни

Европейската организация ни поддържа и за сухопътен Шенген
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР