В рамките на визитата в Австрия заместник министър-председателят по обществен

...
В рамките на визитата в Австрия заместник министър-председателят по обществен
Коментари Харесай

Министър Демерджиев към австрийския си колега Герхард Карнер: Шенген има нужда от България

В рамките на визитата в Австрия заместител министър-председателят по публичен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев организира среща с сътрудника си Герхард Карнер , федерален министър на вътрешните работи на Република Австрия. Акцент в диалозите бе подложен върху скорошното позитивно решение на въпроса с участието на България в Шенген , оповестиха от Министерството на вътрешните работи /МВР/. 

Министър Демерджиев изрази удовлетворение от интензивните контакти сред двете страни през последните месеци и удостовери готовността на страната ни за непрекъснат и открит разговор и взаимни дейности за подсилване на доверието .

„ Ефективното противопоставяне на незаконната миграция и усилване на доверието в Шенгенското пространство са наша обща цел. Шенген има потребност от България “ , съобщи той и акцентира, че България продължава да извършва всички задължения като външна граница на Европейски Съюз и в допълнение ускорява приноса си в общите старания за понижаване на незаконната миграция и вторичните придвижвания.

Вътрешните министри направиха обзор на осъществяването на Плана за деяние сред Австрия и България и регистрираха, че той към този момент дава съответни резултати. В този подтекст министър Демерджиев срещна австрийския си сътрудник със стартиралия през месец март пилотен план с Европейската комисия, надграждащ двустранния проект – за бързи процедури по леговище и връщане на българо-турската граница .

Припомни, че с Европол страната ни работи по основаването на целева оперативна група с оглед постигането на още по-ефективен продан на информация и съгласуваност на взаимни интервенции против каналджийските мрежи и бърз отговор на заканите за сигурността. Българският вътрешен министър изрази убеденост, че резултатите от общите начинания и дългогодишното ползотворно съдействие ще доведат и до присъединението ни към Шенген .

Министър Демерджиев уточни, че миграционната конюнктура остава динамична . През 2022 година миграционният напън към България бе четири пъти по-висок по отношение на 2021 година От началото на годината опитите за незаконно прекосяване на границите на вход са с близо 45% повече в съпоставяне със същия интервал на 2022 година Най-чувствителна на вход е българо-турската граница.

„ Работим интензивно с Турция на всички равнища, в разговор сме и със Сърбия. Ползваме потенциала на Фронтекс и Европол “ , добави той.

Усилията на България за приемане на позитивно Решение от Съвета на Европейски Съюз по отношение на присъединението към Шенген, бяха тематика и на срещата на министър Демерджиев с Барбара Каудел-Йенсен , консултант по европейските въпроси на федералния канцлер. Подчертани бяха поддържаните доста положителни и връзки сред България и Австрия както на двустранно равнище, по този начин и в границите на Европейски Съюз. Заявена бе подготвеност за още по-активно и засилено съдействие по всички тематики от съвместен интерес.

По време на визитата в Австрия делегацията на Министерството на вътрешните работи взе присъединяване в конференция, отдадена на битката с трафика на хора, проведена от Организацията за сигурност и съдействие в Европа /ОССЕ/. Паралелно бе извършена и работна среща на висшите професионални ръководители на правоохранителните структури на двете страни.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР