В рамките на работното си посещение в Белград министър-председателят на

...
В рамките на работното си посещение в Белград министър-председателят на
Коментари Харесай

Сърбия и РСМ затягат партньорството си в „Отворени Балкани“

В рамките на работното си посещаване в Белград министър-председателят на РСМ Димитър Ковачевски се срещна със сръбския президент Александър Вучич, по случай откриването на Втория интернационален панаир на виното. Късно нощес Вучич популяризира видео, в което Ковачевски и черногорския президент Яков Милатович пеят сръбската ария " Искам вино, с цел да полудея “. Днес визитата на Ковачевски продължи със среща със сръбския министър-председател Ана Бърнабич, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Премиерите Ковачевски и Бърнабич показаха удовлетворение от отличното развиване на двустранните връзки и заключиха, че просперитетът и стабилността на целия район, както и неговата европейска интеграция, се основават на положителните двустранни връзки, заради което е извънредно значимо двете страни непрестанно да работят върху тях и сполучливо да преодоляват всички разлики.

По време на днешната среща транспортните министри на двете страни Горан Весич (Сърбия – бел.ред.) и Благой Бочварски (РСМ – бел.ред.) подписаха меморандум за построяването на високоскоростна железопътна линия от Ниш до Скопие, за която двете страни ще изискат взаимно средства от Европейски Съюз. Споразумението беше подписано в наличието на министър председателите Бърнабич и Ковачевски.


Сръбският министър-председател съобщи, че подписаният меморандум, както и извършеният през вчерашния ден панаир на виното са част от самодейността „ Отворени Балкани “, способстват за възстановяване на връзките сред двете страни. Този план ще даде опция за по-бърз транспорт на артикули в района на Западните Балкани и в допълнение ще ускори обичайно положителните връзки сред Сърбия и по-малката и́ южна съседка РСМ.

Горан Весич заяви, че железопътната линия ще бъде осъвременена и електрифицирана, за скорост от 120 километра в час. Той сподели, че сега се проектира секторът Ниш - Прешево, дълъг 135 км., а македонските сътрудници ще проектират към 50 километра от границата до Скопие.


На срещата бяха разисквани идните действия за разширение на съдействието в региона на инфраструктурата, с съответни проекти и действия през идващия интервал. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР