В публикацията Войната в Украйна увеличава несигурността Агенцията за икономическо

...
В публикацията Войната в Украйна увеличава несигурността Агенцията за икономическо
Коментари Харесай

Германия: Увеличават се рисковете пред българския икономически растеж

В обявата " Войната в Украйна усилва несигурността " Агенцията за икономическо развиване на Германия - Germany Trade & Invest (GTAI), осведоми за увеличението на рисковете за българския стопански напредък. Те засягат веригите за доставки, туризма, енергийния бранш и инфлацията, оповестиха от Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) в последния брой на бюлетина си Bulgarien Aktuell, получен в Българска телеграфна агенция, написа организацията.

Войната в Украйна значи риск за растежа на българската стопанска система. Към това се прибавя и инфлацията, дължаща се на високите цени на силата, и несигурността, подбудена от коронакризата. Българската национална банка (БНБ) пресмята, че брутният вътрешен артикул (БВП) на България ще нарасне с 3,6 на 100. В началото на февруари тя към момента очакваше растеж на Брутният вътрешен продукт от 3,8 на 100. Припомняме, че прогнозата на МФ е за в допълнение стесняване до 2,6%. Увеличението на цените, изключително на горивата и силата, ще понижи частното ползване. Това е значим дирек на продуктивността на българската стопанска система. Потребителите ще се въздържат от разноски. Българска народна банка чака инфлацията да се форсира до 10 на 100.
Туристическият отрасъл се надява на посетители
Слабият туристически сезон съставлява различен риск за продуктивността на българската стопанска система. От сектора се притесняват, че задграничните посетители ще заобикалят дестинациите за отмора в Черно море. Това би представлявало предизвикателство за страната, защото туризмът способства с към 12 на 100 към българския Брутният вътрешен продукт и обезпечава претовареност на към 11 на 100 от наличната работна мощ.
Енергийната рецесия е неизбежна
Енергийните доставки на България са мощно подвластни от Русия. Санкциите на Европейски Съюз и Съединени американски щати против Русия заплашват енергийната сигурност на страната. Правителството поддържа глобите против Русия, само че ще изиска изключение от възбраната за импорт, в случай че се стигне до това, заяви министър председателят Кирил Петков на 7 март.

България покрива към 90 на 100 от потребностите си от природен газ и 60 на 100 от тези от нефт посредством импорт от Русия. Възможно е доставките на нефт да се получават напълно от други страни, оповестява EurActive, базирайки се на източници от българското държавно управление.
Рискът от спиране на веригата за доставки се усилва
Фирми, които закупуват и изпращат артикули през пристанищата на Черно море Бургас и Варна, би трябвало да ги пренасочат в кратковременен проект. Ситуацията със сигурността на Черно море се преценя мъчно от транспортни и застрахователни компании, се показва в обявата.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР