В пролетния доклад, озаглавен Война в региона, Световната банка намали

...
В пролетния доклад, озаглавен Война в региона, Световната банка намали
Коментари Харесай

СБ очаква слаб растеж в България

В пролетния отчет, озаглавен " Война в района ", Световната банка понижи прогнозите си за икономическото развиване на България през актуалната година вследствие на отрицателните последствия от войната в Украйна. Банката към този момент чака Брутният вътрешен продукт на нашата страна да се увеличи през 2022 година с 2,6% при предходна прогноза през януари за стопански напредък от 3,8 на 100.
В същото време интернационалната финансова институция предвижда по-добър напредък от 4,3% през 2023 година при предходна оценка от началото на годината за икономическа агресия от 3,6 на 100.
Дългосрочните провокации, пред които е изправена България, включват негативни демографски трендове, съчетани с институционални и управнически недостатъци, показва Световната банка.
Според разбора темпът на доближаване до междинните равнища на приходите в Европейски Съюз е по-бавен от този, следен в други нови членове на Европейски Съюз, като България продължава да се подрежда на последно място във връзка с Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в Паритета на покупателната дарба в Европейски Съюз с 55 % от междинното за Европейски Съюз през 2020 година
Според СБ икономическият напредък и конвергенцията към междинните равнища на приходите за Европейски Съюз варира доста в другите райони на България - от едвам 24% от междинната равнища в Европейски Съюз в Силистренско до 120% в София през 2019 година, като тази наклонност става все по-неравномерна. В резултат на това някои региони на страната се обезлюдяват с бързи темпове, като първите резултати от преброяването през 2021 година демонстрират най-бързия спад на популацията от преброяванията от 1985 година насам - с 11,5 % по отношение на 2011 година до 6,52 милиона души.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР