В прокуратурата има много свестни хора, но когато начело на

...
В прокуратурата има много свестни хора, но когато начело на
Коментари Харесай

Нели Куцкова по Дарик: На свестните хора в прокуратурата им се налага да носят позора на Гешев

В прокуратурата има доста свестни хора, само че когато отпред на йерархичната конструкция стои фигура като Гешев, всички носят част от позора, съобщи пред ДарикНели Куцкова -юрист, някогашен ръководител Съюза на съдиите в България, някогашен член на Висш съдебен съвет.

Болезнената тематика за основния прокурор - това не е персонално отношение към Иван Гешев, само че той дава задоволително учредения, с цел да настрои хората против себе си, продължи някогашният член на Военновъздушни сили.

Ако един човек не си прави работата или я прави по подобен метод, че да опозорява цялата система, той би трябвало да може да бъде освободен, добави тя. Според нея концепцията за сходно законодателство, което дава опция за надзор над основния прокурор, поражда, когато хора като Иван Гешев и Никола Филчев застават отпред на йерархичната конструкция.

Нуждата да се търси отговорност от основния прокурор поражда точно поради личностите, които са заемали и заемат тази служба, а не поради самата конструкция,смята Куцкова.

Според юристарано или късно би трябвало да се одобри опция за следствие на основния прокурор. Тя напомни, че следва сходна смяна да бъде гласувана на второ четене в бъдещия парламент и изрече съмнение, че най-вероятно законът ще бъде успорен в Конституционния съд.

Според Куцкова няма генерална рецепта за идеално работещ Висш правосъден съвет. По-важно е хората, които се избират, да бъдат самостоятелни.

Трябва да има политическа воля, с цел да се създадат измененията, само че зад тях би трябвало да седят специалисти. Ставали сме очевидци през годините по какъв начин експертната работа се проваля сред първо и второ четене в зала, изясни Куцкова. Честа процедура е съдиите от Върховния съд да бъдат употребявани за оправдание при напредването на такива законопроекти, само че след това да бъдат признати неприемливи промени, добави тя.

За референдумите някогашният член на Военновъздушни сили изрече позитивно мнение и ги дефинира като нещо доста демократично и прогресивно. Въпросът за тях обаче е не просто да бъдат възпроизвеждани, а и да има смислена полемика, добави тя. Според Куцкова отсъствието на експертна полемика на понятен език свежда акциите до просто оповестяване на лозунги.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР