В проктобюджета на Държавното обществено осигуряване има доста положителни неща,

...
В проктобюджета на Държавното обществено осигуряване има доста положителни неща,
Коментари Харесай

Ася Гонева от КНСБ: Вдигането на вдовишката добавка не е добро решение

" В проктобюджета на Държавното публично обезпечаване има много позитивни неща, само че го оценяваме със смесени усеща. Според КНСБ изрично би трябвало да бъде пипнато компенсацията за безработица, а за пенсиите 11% от идната година по швейцарското предписание е положително решение. Вдигането на вдовишката добавка не е рационално решение, тъй като тя изначално бе привнесена от парламентаристи, които са чули и видели някъде, само че нашата система е замислена като самостоятелни права ". Това сподели Ася Гонева от КНСБ преди съвещанието на Надзора на Национален осигурителен институт, който ще прегледа проектобюджета на ДОО за 2024 г. 

В него е заложено повдигането на пенсиите с 11% от 1 юли по швейцарското предписание. Така минималната за стаж и възраст да доближи 580,57 лева при 523,04 лева в този момент. 

Предложението на финансовото министерство към депутатите е така наречен вдовишка добавка от умрял брачен партньор да се усили до 30% от неговата пенсия. В момента тази добавка е 26,5%.В плана на бюджет на ДОО не се планува нарастване на компенсацията за гледане на дете през втората година и то ще остане 780 лв..

Минималният застрахователен приход от 1 януари 2024 година ще е еднакъв на плануванаъа минимална заплата от 933 лв.. Повишава се оптималният застрахователен приход на 3750 лв., като по отношение на сегашния му размер растежът е от 350 лв..

Предлага се работодателите да заплащат компенсацията за болест за първите два дни болничен, като сега те поемат първите три дни от боледуването. Без смяна ще са компенсациите за безработица - минималното ще остане 18 лева, а оптималното отново ще е 85,71 лева

" Никога вноската не е била изчислявана по метод, който дава опция за отклонени права и следването на тази линия води до обезсмислянето на наследствените пенсии. Дори в този момент с 26,5% вдовишка добавка в една огромна част от наследствената маса, т.е. размера на пенсията на наследодателя не е задоволителна, с цел да се платят наследствените пенсии, когато на нея имат право повече от едно лице. Абсолютно сме безапелационни, че компенсацията за безработица би трябвало да се вдигне. Минималното да стане 24 лева и 114 лева оптималното ", сподели още Гонева, предава 24 часа.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР