В Програмата за управление и разпореждане на общинската собственост в

...
В Програмата за управление и разпореждане на общинската собственост в
Коментари Харесай

Паркове няма, а общината продължава да разпродава града

В Програмата за ръководство и предписание на общинската благосъстоятелност в Пловдив за 2019 година управлението на града е възнамерявало да продаде следващите 6 парцела, които попадат в междублокови пространства в регионите „ Централен ", „ Южен " и „ Северен ".

Категорично не сме съгласни! Затова внасяме предложение тези общински парцели да бъдат извадени от програмата. Става дума за парцели с обща повърхност от близо 5 дка, които общината желае да продаде на търг до края на годината.

Статистиката демонстрира, че регионите „ Централен ", „ Южен " и „ Северен " са най-ощетени от зелени площи. Общият организационен проект (ОУП) планува по 20 кв. м зеленина на човек, до момента в който хората в „ Южен " разполагат единствено с по 1,6 кв. м. В „ Северен " са 4 кв. м на човек, а в „ Централен " са повече - 14,3 кв. м, само че това е главно поради Цар-Симеоновата и Дондуковата градина и двата хълма - Младежкия и Бунарджика. И все пак още веднъж е под нормата.

Спиране на покупко-продажбите

„ Съюз за Пловдив " упорства да не се продава парцелът от 1300 кв. метра на ул. „ Тракия " и ул. „ Христо Станчев " в регион „ Централен ". Той е покрай Медицинския университет и единствено на метри от жилищен блок. Кварталът ще остане без въздух, в случай че и този парцел се застрои.

Фрапираща е плануваната продажба на 2500 кв. метра на бул. „ България " до жилищен комплекс „ Язов " в регион „ Северен ". Преди две години в пространството сред два 11-етажни блока бяха направени паркинг и фитнес площадка. Сега общината желае да затрие тази своя инвестиция в полза на хората, с цел да удовлетвори нечий частен интерес.

Настояваме за изключване от листата за продажба и на четирите прилежащи парцела на ул. „ Репин " и „ Спартак ", които се намират в регион „ Южен " и образуват каре с обща повърхност един декар. Очакваната продажба и последващото застрояване ще лишават едно от дребното пространства за отдих и паркиране. На това място би трябвало да има градинка с детска площадка, пейки, фитнес, а не следващ бетонен мастодонт.

Удобната заобиколна скица

Ликвидирането на съсобствеността се трансформира в комфортна скица, която заобикаля провеждането на търг и обезпечава пазаруването на общински парцели на ниски цени. Първо общината влиза в съсобственост с частно лице, а след време приключва тази съсобственост постоянно в интерес на частното лице.

По същата скица тази година администрацията планува да се раздели и със зеленото предблоково пространство на ул. „ Иларион Макариополски " № 26-28 - парцел, от който общината има 5/6 и се води на ул. „ Марин Дринов " №17.

“Съюз за Пловдив " упорства общината да стане притежател на парцелите, като приключи съсобствеността в своя изгода и по този начин да подсигурява дълготрайно публичния интерес.

Хаотична ликвидация

В продължение на години Община Пловдив разпродава скъпите си парцели и този развой наподобява безотговорен и бурен. Жилищните квартали се презастрояват всеобщо. Общината всеобщо разпродава общинските терени и утвърждава планове, без да дават отговор на естествените условия за живот на хората. Съвременните правила на градоустройство наподобява са непознати на властта.

В резултат на безредното разпродаване на парцели компактно до съществуващите жилищни блокове се построяват нови. Сградите са толкоз близко, че съседите могат да си разменят по чаша кафе през терасите.

В последните 8 години разпродажбите също са стряскащи. Ето ги в квадратни метри:

1. През 2012 година са препоръчани за продажба 13 508 кв. м;

2. През 2013 година са препоръчани за продажба 11 933 кв. м;

3. През 2014 година са препоръчани за продажба 46 451 кв. м;

4. През 2015 година са препоръчани за продажба 79 355 кв. м;

5. През 2016 година са препоръчани за продажба 59 991 кв. м;

6. През 2017 година са препоръчани за продажба 13 400 кв. м;

7. През 2018 година са препоръчани за продажба 39 507 кв. м;

8. И през 2019 година, като за последно, са препоръчани за продажба 280 732 кв. м;

Тази политика краде от децата ни

Предвидените за продажба над 280 дка за тази година са 17 пъти повече от площта на парка до хотел " Санкт Петербург ", който жителите трети месец бранят от застрояване. Продавайки тези общински парцели, ние лишаваме идващите генерации от правото да ги употребяват. Градът се свръхзастроява, всекидневно губим терени, на които бъдещите генерации биха могли да изградят паркове и детски площадки. Доволни са единствено околните до властта строителни бизнесмени, а общината напълно е не запомнила своето обвързване да подсигурява чист въздух и качество на живота на своите жители и техните деца.

Не е ли време да сменим посоката?
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР