В програмата “Хоризонт Европа са предвидени 100 милиона евро за

...
В програмата “Хоризонт Европа са предвидени 100 милиона евро за
Коментари Харесай

Илиана Иванова: 100 млн. евро ще бъдат вложени в развитието на Регионални иновационни долини в Европа

" В програмата “Хоризонт Европа ” са планувани 100 милиона евро за развиване на Регионални иновационни долини, а процедурата е конкурентна, а не на кохезионен принцип ", това сподели пред публицисти в Пловдив еврокомисарят по нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша Илиана Иванова. Предвижда се тези долини в Европа да бъдат 100. По думите ѝ в България има две положителни кандидатури, като едната от тях е в Пловдив.

Иванова е посетител на кръгла маса по въпроси, свързани с иновационната екосистема в област Пловдив, проведена от Аграрния университет. Еврокомисарят означи, че за нея са извънредно значими сходни срещи на районно равнище, оповестява Българска телеграфна агенция. 

Тя акцентира, че Регионалните иновационни долини плануват взаимоотношение сред бизнес, обучение и научноизследователски организации, като задачата е да бъде наваксан процесът на закъснение на някои райони. “Опитваме се по всевъзможен метод да подтикваме и подкрепяме доближаването на районите освен посредством кохезионната политика, само че и с стратегии като тази ”, изясни тя. Според Илиана Иванова това е една прелестна опция, а в Пловдив има извънредно положителни научноизследователски общности, университети и бизнес. “Иска ми се да разпространяваме тази опция и да насърчаваме други положителни образци като Стара Загора, Североизточния район и други райони в страната ", сподели тя.

Иванова изрази мнение, че развиването на Регионалните иновационни долини е бъдещето, тъй като даже мощните иноватори не могат да бъдат конкурентни на интернационалната сцена независимо, а би трябвало да работят дружно. 

“Реално се чака да се съберат силите и опциите на района с тези на други райони и да си сътрудничат, да обменят положителни практики и хрумвания, да вършат дружно планове и да се търсят благоприятни условия за финансиране. Тук има с изключение на " Хоризонт Европа " и доста други стратегии от Европейски Съюз, структурни фондове, национално и локално финансиране, а задачата на тези Регионални иновационни долини е да слагат платформата, посредством която може да се реализира този продан и да се търсят тези спомагателни благоприятни условия за финансиране ”, изясни още еврокомисарят. 

Според нея хроничният недостиг от 100 милиарда евро е доста значимо да бъде напълнен, само че това не може да стане единствено с локално, обществено, държавно финансиране, а има потребност и от частен капитал, каквато е и концепцията на Регионалните иновационни долини. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР