В профила си във Фейсбук Костадинов публикува снимка, изтъпанил се

...
В профила си във Фейсбук Костадинов публикува снимка, изтъпанил се
Коментари Харесай

Костадинов „помпа мускули“, щял „да трича национални предатели“. Политолог, историк, юрист и комуникационен експерт пред Фрог

В профила си във Facebook Костадинов разгласява фотография, изтъпанил се до транспарант на село Бродилово. Похвали се, че е на „ семинар по тричане “*.

„ Според локалните хора не е нужно съвсем нищо, с изключение на два кола и едно въже, с цел да се реализира „ процедурата “. Веднага се сетих, че за една друга процедура също не е нужно друго, с изключение на два кола и въже. Само че нея ще я прилагаме не на кучета, а на национални предатели “, написа водачът на „ Възраждане “.



Потърсихме експертно мнение, което да разтълкува думите на Костадин Костадинов. Ето какво споделиха пред Фрог политологът доцент Иво Инджов, историкът проф. Пламен Павлов, юристът адв. Николай Хаджигенов и информационният специалист Любомир Аламанов.



Доц. Иво Инджов. Източник: БГНЕС

„ Казаното от водача на „ Възраждане “ Костадин Костадинов e открита опасност за кавга с неуместните, инакомислещите, с тези, които не споделят идеологията на „ Възраждане “, счита политологът доцент Иво Инджов .

„ Напоследък доста хора, освен политици като Костадинов, само че и елементарни жители, се заканват на инакомислещи във Facebook по разнообразни тематики, с които не са съгласни. Този неприятелски и нападателен дискурс нямаше да бъде вероятен, в случай че имаше обикновено политическо говорене, в което да се чуват разнообразни гледни точки, да има разногласия, само че не и опит за налагане на една господстваща позиция “, добави той.

Все отново политологът не е изумен от казаното от Костадинов: „ Очаквам ескалация на вербалните и действителни политически дейности на тази политическа групировка /„ Възраждане “ – бел. ред./, която в изискванията на рецесия явно помпа мускули. Така беше и за „ зеления документ “ преди време, по този начин е и в този момент при обстановката на съветската експанзия против Украйна “.

Според него задачата е освен привличане на внимание, само че и активизиране на маргинални, нападателни, извънредно националистически сегменти, както и разширение на електоралната база на „ Възраждане “, експлоатирайки тематиката за патриотизма.

Доц. Инджов счита, че прокуратурата би трябвало да се самосезира за изявлението на Костадинов и да вземе интензивно отношение, „ тъй като то е апел към физическа разпра с инакомислещи и оповестени за национални предатели “.



проф. Пламен Павлов. Източник: БГНЕС

„ Такива изявления са безусловно неприемливи за актуалния цивилизован свят, изключително за един парламент. Освен това не знам кой е дал правото на Костадин Костадинов да дефинира кои са предатели и изменници, откакто самият той служи на непознати дела и това е напълно явно. Той си разреши да каже, че ще преосновава българската страна. Аз не виждам в лицето на Костадин Костадинов нов Аспарух, Петър и Асен или Апостолите на Априлското въстание “, разяснява историкът проф. Пламен Павлов .

Според него „ тази креслива реторика би трябвало да бъде прекратена по някакъв метод “: „ Тя не прави чест на българската политическа система, и даже на самия Костадин Костадинов, стига да го осъзнава “.

На въпрос дали прокуратурата би трябвало да се самосезира по случая, проф. Павлов отговори по този начин: „ Тя трябваше да се самозесира до момента доста пъти. Специално изявлението за преосноваване на българската страна, съгласно мен, е чист зов за държавен прелом. Притеснителни са и доста други неща, да вземем за пример апелите за слугуване на Путин. Самият факт, че Костадинов беше изхвърлен от Украйна като съветски сътрудник, би трябвало да приказва нещо на нашите служби. Аз нямам визия дали той е сътрудник, или не, само че държанието му е такова – не е в отбрана на българските национални ползи. То обслужва непознати цели, популистко е и е нездравословно за България във всяко едно отношение. Това, че той ще беси, коли и разстрелва някого, е една отвратителна реторика, която наподобява на неонацизма, който идва от Москва и на който жертва е освен Украйна, само че на процедура и целия цивилизован свят “.

„ Ако Костадин Костадинов мечтае тук да има трето избавление, би трябвало да срещне безапелационен отпор, защото доста добре помним какво стана с така наречен „ второ избавление “, добави проф. Павлов.



Адв. Николай Хаджигенов. Източник: БГНЕС

Потърсихме за коментар и юриста адв. Николай Хаджигенов , който в профила си във Facebook осъди думите на Костадинов по този начин:

„ Не, че имаш концепция какво приказваш или пък ти стиска да се пробваш, ма правилно ли заплаши с ликвидиране 90% българи?

П. С. Семинар по тричане?

Убийството на гръбначни животни е закононарушение. По изключително нечовечен метод е подготовка.

П. С 2 Kiril Petkov да звъннеш в Министерство на вътрешните работи или да ида за багра и когато дойдат аз да им кажа?

Ей, за тва геша при бай Ставри, а на негово място можещ и компетентен човек “.



Пред Фрог юристът съобщи: „ Костадин Костадинов заплаши 90% от българските жители с ликвидиране “.

Що се отнася до това дали прокуратурата би трябвало да се самосезира, той бе безапелационен: „ Да, в случай че имахме естествена прокуратура. Но тъй като нямаме, няма никакъв смисъл “.



Любомир Аламанов

Пред Фрог приказва и информационният специалист Любомир Аламанов .

„ Костадин Костадинов има поредното държание на всички национал-патриоти - истерична изразителност, закани, скандиране на лозунги. Неговите почитатели, или следовници, се нуждаят от дневната си доза ненавист, и той им я дава. За страдание сходно държание на типичен принудител е толерирано с години и обстановката ескалира всеки ден “, изясни той.

„ Речта на омразата няма място в естествена европейска демократична страна. Това не е „ независимост на словото “ не е „ другата позиция “, не е „ право на мнение “. Това е тирада на ненавист, това е насъскване, това е апел за принуждение. Надявам се сътрудниците от медиите да схванат разликата в дефинициите и спрат да дават опция на който и да е да сее ненавист. Иначе какво следва? Да се желае връщане на концлагери? Да се желае връщане на иго? Да се забрани на дамите да гласоподават? До къде би трябвало да стигне спиралата на тази тирада на омразата, с цел да се спре разпространението й “, попита информационният специалист.

„ Не знам дали прокуратурата може да се сезира, или дали желае. Може би в случай че искаше, до момента щеше да се е сезирала доста пъти. Може би депутатите имат механизъм, посредством който могат да лишават имунитета на Костадинов, с цел да улеснят основния прокурор. И да стане ясно, че депутатската карта не прави никого Батман, а единствено го натоварва с отговорност да твори закони “, уточни Аламанов в отговор на въпрос дали държавното обвиняване би трябвало да поеме случая.

„ Ако има нещо занимателно в цялата ужасяваща обстановка, то е, че концепциите на национал-патриотстващите са в директно несъгласие на заветите на Левски, Ботев и Раковски - България да заема своето същинско място в обединена и демократична Европа. И на желанието на 90% от заминаващите да работят и учат - в страни със западна народна власт, а не в Иркутск, или в Архангелск, или дори в Москва. Така че в случай че би трябвало да се дефинират „ националните предатели “, то май това ще се окажат имено тези, които предават народа си и заветите на Левски и Ботев “, разяснява още Любомир Аламанов.

„ Срамна страница от Българската история. Срамно безмълвие на доста от институциите. Срамно държание от някои от партиите “, приключи той и прикани: „ Дано почитателите на Костадинов, влудени от тази тирада на омразата, не създадат някоя нелепост и не пострада някой. Те дори не схващат, че са жертва на политическа машинация “.

* Тричане на кучетата (бесене на кучетата, циренецерене на кучетатакундене) е бит с незнаен генезис. Според националното поверие, този бит цели да защищити домашните кучета от заболяването бяс. Известен е основно в Източна и Южна България, както и в някои елементи на Централна България.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР