В проекта за Бюджет 2022 няма адекватни мерки срещу растящата

...
В проекта за Бюджет 2022 няма адекватни мерки срещу растящата
Коментари Харесай

В проекта за Бюджет 2022 няма адекватни мерки срещу растящата инфлация

В плана за Бюджет 2022 няма съответни ограничения против растящата инфлация, а заложеният растеж на брутния вътрешен артикул е прекомерно повишен. Около тази теза в студиото на Българска национална телевизия се сплотиха икономистите Мика Зайкова и Георги Вулджев.

Според Зайкова заложения растеж на приходите няма да надскочи покачването на цените, тъй като продуктовата инфлация пораства стремглаво.

"Ако страната се управляваше като компания, отново щеше да има някакъв резултат, но се ръководи нещо като нищо. " - сподели Зайкова - "В тоя бюджет, там са поставили за всекиго по нещо – изключително в обществената сфера, но това "по нещо " не взема решение въпроса. И аз мисля като господин Стив Ханке, че растежът и достигането на Брутният вътрешен продукт от 143 милиарда просто няма да се случи, тъй като инфлацията пораства, има усложнения в доставките. Така наречените "инвестиции ", които там са планували, част от тях са от Плана за възобновяване, който още не е утвърден и тези пари я дойдат, я не до края на годината. "

В ефира на "Денят стартира " Георги Вулджев съобщи, че съгласно него не е преференциално сега да се тегли спомагателен заем, тъй като международната наклонност върви към повишаване на лихвите.

"Най-големият проблем е, че се залагат извънредно огромни финансови разноски – двойно повече, в сравнение с страната ни в миналото е харчила. Лихвите в този миг ще порастват и не би трябвало да се взима нов дълг. Ние не действително не изплащаме остарелия дълг, а го рефинансираме с по-скъп дълг. ", сподели Вулджев.

Двамата икономисти са безапелационни, че у нас би трябвало да се вкара диференцирано Данък добавена стойност от под 10% върху храните.

Мика Зайкова и Георги Вулджев разясниха и опцията за въвеждане на 4-дневна работна седмица.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР