В продължение на вчерашното заседание на бюджетната комисия като част

...
В продължение на вчерашното заседание на бюджетната комисия като част
Коментари Харесай

Бюджетната комисия вдигна минималния праг за самоосигуряващите

В продължение на вчерашното съвещание на бюджетната комисия като част от финансовата рамка на Държавното публично обезпечаване бе признато минималния предел за самоосигуряващите се да е 933 лв. през 2024 година Това стана след прегласуване, защото през вчерашния ден бе признат предел от 780 лв..

Другият конфликтен миг - минималният застрахователен приход на земеделските производители, не бе позволен. В духа на плавното му повишение, за което заприказва през вчерашния ден Движение за права и свободи, през днешния ден ГЕРБ предложи да се вдигне от 780 на 810 лв., само че предлагането не бе признато.

От " Продължаваме промяната - Демократична България " държаха прагът за земеделците да се уеднакви с минималната заплата от 933 лв. за те да не бъдат ощетени при прилагане на болнични, майчински или други компенсации. От ГЕРБ възразиха, че огромните аграрни производители се обезпечават на доста по-високи суми, а минималният предел е за дребни производители, които другояче ще са в сивата стопанска система. Румен Гечев от Българска социалистическа партия обаче не бе склонен и попита за какво тъкмо този отрасъл би трябвало да е в сивата стопанска система, в случай че прагът му е 933 лв., а не различен. Въпреки поддръжката от Българска социалистическа партия и това предложение не бе признато.

Така въпросът за осигуровките на земеделските производители ще се реши при гласуването на закона в зала според от направените оферти, а все още предел от 2024 година няма.

С тези гласувания бе признат дефинитивно в комисия член 9 от Закона за бюджета на Държавното публично обезпечаване. В него е заложено повдигане на оптималния застрахователен приход от 3400 на 3750 лв., което през вчерашния ден бе подкрепено.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР