Най-големите западни банки, които продължават да работят в Русия, са

...
Най-големите западни банки, които продължават да работят в Русия, са
Коментари Харесай

FT: Европейските банки в Русия плащат четири пъти повече данъци от преди войната

Най-големите западни банки, които не престават да работят в Русия, са платили над 800 милиона евро налози предходната година - четири пъти повече, в сравнение с преди началото на войната на Русия против Украйна , отбелязва Financial Times.

Седемте най-големи европейски банки по активи в Русия - Raiffeisen Bank, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo и OTP - регистрираха комбинирани облаги от над 3 милиарда евро през 2023 година

Тази облага е три пъти по-висока от тази през 2021 година и е отчасти получена от средства, които банките не могат да изтеглят от Русия, написа изданието.

Ръстът на облагите докара до това европейските банки да платят към 800 милиона евро налози, по отношение на 200 милиона евро през 2021 година, демонстрира анализът на Financial Times.

Данъците, платени от европейските банки, са еквивалентни на почти 0,4% от всички предстоящи " неенергийни " доходи в съветския бюджет за 2024 година, отбелязва изданието.

Чуждите банки се възползваха освен от по-високите лихвени проценти в Русия, само че и от интернационалните наказания против съветските банки. Подобни ограничения лишиха техните съперници от достъп до интернационалните платежни системи и усилиха привлекателността на западните банки за клиентите в страната.

Повече от половината от данъчните заплащания на европейските банки се падат на австрийската Raiffeisen , която има най-голямо наличие в Русия измежду дъщерните сдружения на западни банки. В същото време Deutsche Bank, унгарската OTP и Commerzbank доста понижиха наличието си в Русия, което така и така беше малко спрямо Raiffeisen.

" Не можем да създадем нищо с съветските депозити, с изключение на да ги държим в Централната банка. Следователно, когато лихвите се покачиха, нашите облаги също се усилиха ", сподели топ управител на европейска банка с съветско дъщерно сдружение пред изданието.
 Съединени американски щати упорстват австрийските банки да се изтеглят от Русия
Съединени американски щати упорстват австрийските банки да се изтеглят от Русия

" Райфайзен банк " остава най-голямата задгранична банка, оперираща в Русия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР