В продължение на много години рейтингът на доверието към Владимир

...
В продължение на много години рейтингът на доверието към Владимир
Коментари Харесай

Какво мисли обикновеният руснак за Путин?

В продължение на доста години рейтингът на доверието към Владимир Путин не пада под 80%, само че през последните месеци той понижа внезапно. Вярно ли е, че руснаците обичат своя президент?

Десетки странни експонати и картини, съвсем всички - в човешки растеж и по-високи. Те са обединени от едно нещо - Путин. Съществува статуя на Путин, който язди мечка в средновековната рицарска ризница. Има и Путин супергерой, както и Путин, прегърнат от баба. Можем да забележим и Путин от гипс, а също и комикс за Путин на голямо платно.

През декември 2017 година в Москва бе открита следващата галерия, отдадена на съветския президент, под названието - " СУПЕРПУТИН ". Преди няколко години нещо сходно бе изложено в Москва и Лондон. Тогава Путин бе в облика на Буда, Жана д`Арк, Че Гевара, Шерлок Холмс и доста други (по-лесно е да се каже в какъв облик не е бил).



Всичко това може да наподобява като политическа поръчка или тип предизборна акция (въпреки че уредниците упорстват, че просто се отнасят към президента " положително " ). Все отново изложбата " СУПЕРПУТИН " бе открита малко преди изборите. Но типичният руснак няма такива подозрения: съгласно рейтинга, който се разгласява както от държавни, по този начин и от самостоятелни социологически служби, Путин е обичан в Русия. Неговият рейтинг е непоколебимо висок в продължение на доста години. И едвам през април 2018 година той стартира да спада.
" Путин е Русия "

" Има Путин - има Русия, няма Путин - няма Русия ", тази фраза бързо се трансформира в афоризъм.

Нейният създател е заместник-ръководителят на Кремълската администрация Вячеслав Володин (сега ръководител на долната камара на парламента), само че изказванието, че " Путин е живо въплъщение на страната " се оказва известно освен измежду обкръжението му. Съдейки по изборите, междинният руснак също мисли по този начин. За него Путин е " поръчител за непоклатимост ", човек, който отначало съгражда " огромната страна " от руините на руската страна.



" Трябва да оценяваме това, което той [Путин] прави, в случай че го съпоставим с времето на Елцин. Нямаше по какъв начин незабавно да " скочим " в космоса от " ямата " на постперестройката. Мина малко време. А в този момент моят хладилникът и този на моите другари е цялостен, вървим по курорти, сменихме жилищата си с нови, имаме коли, за което никой даже не е мечтал преди ерата на Путин ", споделя екскурзоводът Юрий Бахаев в известната онлайн платформа The Questions. " Трябва да се снабдим с хранителни ресурси, тъй като Путин не е безконечен. Следващият президент най-вероятно ще бъде от " толерантните ", а " деветдесетте " ще се върнат или по-лошо ", споделя 57-годишният Александър Рибаков.

" Хората си спомнят тези времена, в които не са могли да нахранят себе си и фамилиите си ", счита Глеб Павловски - политически съветник и един от " архитектите " на медийния облик на Путин. Павловски твърди, че известността на Путин се основава основно на спомените от 1990-те - времето, когато даже заплатите и пенсиите не могат да бъдат изплатени. " Но в този момент няма такова нещо, към този момент наподобява като голям триумф и не се приема за даденост ".
Истински " мужик "

" Мужик " - с тази дума руснаците назовават всички здрави момчета със мощно волеви темперамент (тези, които отварят бутилка бира с клепача си и излизат на разходка при -40 °C). " Истински мъж " е най-високата хвалба за един човек и по този начин елементарният руснак разказва Путин.

" Мужик ", " увереност ", " мощ ", " самонадеяност ", " храброст " - всичко това са качествата, които средностатистическият руснак приписва на своя президент.

Когато Крим се причисли към Русия, рейтингът на Путин дълго време не падна под 80%. Той доближи историческия връх от 90% през 2015 година, когато съветските военни отпътуваха за Сирия, с цел да се бият с терористите.

И двете събития, съгласно социолозите, вършат Путин същински " мужик ". " След като взехме Крим, предизвикахме международната общественост и действахме обратно на западното мнение ", изяснява шефът на социокултурния отдел " Левада център " Алексей Левинсън. " Хората имат чувството, че страната се опълчва на целия свят. Именно в очите на болшинството това трансформира Русия в огромна мощ, а Путин - в мощен водач, който не се опасява ".



Човек без провали

Може ли някой като Путин да допусне неточност? Вероятно да. Но руснаците (средностатистически) не имат вяра в това. През годините, прекарани във властта, рейтингът на президента рядко страда от вътрешнополитически рецесии. Всеки удар обичайно се поема от кабинета на министрите, които " не извършват инструкциите " на президента.

Основният " грях " на Путин, съгласно същите изследвания, е, че той " не знае по какъв начин живеят елементарните хора ". Известно е, че Путин не прекарва време в интернет (той даже няма мобилен телефон). Получава цялата нужна информация в директория, изготвяна от секретарите всеки ден. " Така че, в случай че Путин не знае нещо, то е тъй като не му е било казано ", това е най-разпространеното мнение.

Рейтингът на Путин пада единствено пет пъти. Четири от тях не са толкоз значими, колкото последния - петия. Това се дължи, съгласно множеството специалисти, на обстоятелството, че Путин публично поддържа прекомерно сензитивната тематика за пенсионната промяна. Но рухването наподобява краткотрайно. " Вече имаше случаи, от които той излезе изсъхнал ", съобщи политическият анализатор и президент на Фондация " Политик " в Санкт Петербург Михаил Виноградов.

През март 2019 година, съгласно Държавния проучвателен център ВЦИОМ, рейтингът на президента е записал антирекорд - 32,7% от руснаците имат вяра в това, което той прави. По данни на самостоятелния " Левада център " те са повече - 64%. Въпреки това рейтингът пада единствено до нормалното си равнище, сподели за Russia Beyond Левинсън. Той е подобен преди събитията в Крим или петдневната война в Грузия.

" Това е постоянното равнище, което рейтингът на Путин държеше преди доста години: две трети от руснаците считат за належащо да одобрят президента като знак на единството на страната и други сходни. Може би има аргументи, които могат да понижат равнището му и повече, само че през последните 20 години не сме го видели даже един път. Хората се нуждаят от точка на централизация като Путин ", счита социологът.
Източник Russia Beyond

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР