Изобретателите твърдят, че семейството зад някои продукти As Seen On TV печели от измислени творения

...
В продължение на десетилетия вечерните телевизии са пълни с реклами
Коментари Харесай

В продължение на десетилетия вечерните телевизии са пълни с реклами и информационни реклами, рекламиращи чудодейни продукти, които гордо носят печата "As Seen On" телевизия."

Но група изобретатели сега публично обвиняват две от семейните компании, които стоят зад някои от тези продукти, че печелят милиони, като предполагаемо са фалшифицирали техните идеи и са печелили от техните оригинални творения. Бурята от съдебни дела срещу компаниите – Telebrands и Ontel – хвърли светлината на прожекторите върху битката за правата върху интелектуалната собственост, която продължава почти три десетилетия.

Ajit Khubani, често наричан A.J. Khubani ръководи Telebrands, докато Chuck и Amar Khubani, със същото фамилно име, ръководят Ontel. И двете корпорации продават потребителски продукти, използвайки разпознаваемото лого „Както се вижда по телевизията“.

Изобретателят Джулиет Фасет разказа своето пътуване със своето творение „Flippy“, триизмерна мека стойка за таблет, предназначена за различни устройства. Фасет влага собствените си средства и усилия в разработването на "Flippy", който в крайна сметка си осигурява патент и печели значителна популярност. През ноември 2018 г. продуктите на Fassett на стойност половин милион долара бяха продадени на QVC само за 13 минути.

Триумфът на Fassett обаче беше кратък. Фасет казва, че когато се е обърнала към голям търговец на дребно, е била посрещната само с изненадващ отказ. Малко след това тя откри, че подобие на "Flippy" се рекламира по кабелна телевизия късно вечерта, носещо познатото лого "As Seen On TV".

"Когато разбрах кой е, бях като, това е просто грешно", каза Фасет.

CBS News откри близо 100 съдебни дела, заведени срещу Telebrands и Ontel през последните три десетилетия, твърдящи нарушаване на правата върху интелектуалната собственост. Съдебно дело от 2008 г. срещу Telebrands характеризира компанията като „измамници“ с „дълга история на подхвърляне и кражба на идеи на други хора“.

Друго дело се отнася до основателя на Telebrands A.J. Khubani като „скандално известния крал на рекламите в рекламната индустрия“. Много от тези правни казуси са решени чрез споразумения. Това не предлага никаква утеха на изобретатели като Фасет, които се чувстват ограбени поради това, че техните творения са били незаконно присвоени.

„Не мога да понасям хулиганите. И тези хулигани просто имат милиони и милиони и милиони долари от това, което би трябвало да са моите пари“, каза Фасет.

Друг изобретател, Джош Малоун, казва, че се е сблъскал с подобно изпитание с изобретението си „Bunch O Balloons“, приспособление, което позволява на потребителите да пълнят и затварят водни балони бързо. Въпреки успешното набиране на средства чрез Kickstarter и осигуряването на сделка за масово производство, радостта на Малоун беше разбита, след като се натъкна на подобен на неговото творение, наречен „Balloon Bonanza“, предлаган на пазара от Telebrands.

Малоун твърди, че Telebrands са наблюдавали кампанията му в Kickstarter, поръчали са част от неговия продукт и са го победили на пазара.

„Без да знам, аз всъщност изпратих едно от първите си издания на Bunch O Balloons на представител на Telebrands. И те веднага се обърнаха, изпратиха го до своите фабрики в Китай и казаха: „Дайте ни милион от тези в синьо", каза Малоун.

Тъй като Малоун си партнираше с голям дистрибутор, те заедно разполагаха с времето и милионите долари, необходими за съдебни дела.

Упоритостта на Малоун се отплати, кулминирайки в съдебна битка срещу Telebrands, продължила четири години и половина.

В крайна сметка жури отсъди в полза на Малоун, като съдия се съгласи, че Telebrands е не само отговорен, но и умишлен в нарушението. Съдията присъди общо 31 милиона долара обезщетение и адвокатски хонорари.

„Бях случайност. Възможността да похарча милиони и милиони долари за адвокати, кой друг може да направи това? Във всеки друг случай, имитаторът е пазарният лидер“, каза той.

CBS News се обърна към Ontel за коментар, но не получи записан отговор.

Междувременно, в изявление, предадено чрез юридическо представителство, Telebrands потвърди своя ангажимент за зачитане на правата върху интелектуалната собственост, като каза, че са „ангажирани с разглеждането на всякакви искове за нарушение.“

Компанията също каза, че „извършва своя собствена проверка, преди да пусне който и да е от своите продукти.“

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР