В продължение на четири години заливът Мая в Тайланд беше

...
В продължение на четири години заливът Мая в Тайланд беше
Коментари Харесай

Туристи и акули делят екзотичен залив

В продължение на четири години заливът Мая в Тайланд беше затворен за гости, а повода бе да се възстановят кораловите рифове, морският живот и черноперите рифови акули.

Заливът е значим за младите акули, които остават в плитките води, с цел да не станат жертва на възрастни акули. Те са значими в екосистемата, защото управляват броя на други морски жители, като по този метод се реализира баланс.

Туристи и акули разделят екзотичния тайландски залив Мая Снимка: Reuters

Проблем се оказва, че затварянето на плажовете е довело до двойно по-малко доходи за националния парк на островите Пи Пи – от 18,7 млн. $ през 2018 година до 9 млн. $ година по-късно.

Гризачите са кротки и отзивчиви

Поради тази причина управляващите са взели решение още веднъж да отворят залива Мая, само че с ограничавания. За да не безпокоят дребните акули, на туристите не е разрешено да плуват. Те могат да влизат във водата до колене, а чиновници на парка ще наблюдават за спазването на реда.

Според учените, че дневният банкет от 100 mg кофеин усилва разхода на сила с към 100 калории дневно

Лодките, които докарват гости до залива Мая, в този момент би трябвало да дебаркират от другата страна на острова, с цел да избегнат щета на кораловите рифове. От кея хората би трябвало да вървят по дървена пътека, с цел да стигнат до залива. Допускат се единствено 375 гости на час.

Туристи и акули разделят екзотичния тайландски залив Мая Снимка: Reuters

От парка допълват, че не желаят понижаване на броя на посетителите, а рационално ръководство, което да разреши на туристи и акули да разделят залива.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР