В продължение на 60 години Нели Джаксън ръководи заведение за

...
В продължение на 60 години Нели Джаксън ръководи заведение за
Коментари Харесай

Нели Джаксън, която 60 години ръководи бардак пред очите на всички

В продължение на 60 години Нели Джаксън управлява заведение за консумация на най-старата специалност в света от скромната си бяла къща в най-стария европейски град на река Мисисипи. И го прави намерено.

От 1930 до 1960 година общественият дом на Нели в Натчез, Мисисипи, работи с безмълвното – и от време на време категорично – утвърждение на ръководството на града, в това число полицията и кмета. До огромна степен тъй като е незабравим дирек на обществото.

Тя финансира разнообразни публични планове, подарява обилно за благотворителни организации и е част от Католическата черква „ Свето семейство “. И е добре известна с това, че заплаща учебните разноски на локалните деца.

Но Нели също по този начин знае по какъв начин да резервира властта, като съгласно историите поддържа „ черна книга “ на клиентите си. А през 60-те години на предишния век, когато Натчез се трансформира в полесражение на Движението за цивилен права против Ку Клукс Клан, тя и нейните служителки стават един от най-ценните активи на ФБР.

За да стигнат до Натчез, Мисисипи, пасажерите би трябвало особено да желаят да стигнат там, защото градът не е по пътя към нищо друго. Основан през 1716 година като комерсиално пристанище на река Мисисипи преди Мемфис, Сейнт Луис или даже Ню Орлиънс, Натчез процъфтява като врата към френската Луизиана.

Именно в това състояние на нещата Нели Джаксън се ражда през 1902 година покрай Уудвил, Мисисипи. Тя се мести в Натчез с първия си брачен партньор през 1930 година от дребното градче Посъм Корнър, на към 35 километра на юг, само че се развежда малко по-късно и става бизнесмен.

По това време кварталът на брега на реката, прочут като Ъндър-дъ-Хил, е печално прочут като квартал на алените фенери, цялостен с обществени домове, салони и принуждение. И точно тук Нели Джаксън отваря първото си бордело.

След няколко години преуспяващ бизнес, тя се мести в центърът на града, в бяла къща на улица Норт Ранкин 416, в която ще прави бизнес до края на живота си.

Цветна фотография на Ъндър-дъ-Хил към 1880 година

Джаксън натрупва доста благосъстояние от бизнеса си. Тя таксува работничките си 10 $ дневно за престой в обществения дом, 1 $ за кърпи и чака половината от приходите им. Наема дами от всички националности, които постоянно пътуват из страната, с цел да вършат пари. Тя даже продава тениски с надпис „ Follow Me To Nellie’s “ („ Последвайте ме към къщата на Нели “).

Счетоводителят на Джаксън споделя, че тя ръководи интернат за млади дами и че това, което се случва зад затворени порти, е без значение за нея.

За да подсигурява, че вратите й ще се задържат отворени, тя си построява значими връзки с общността. Всяка Коледа кметът и шерифът получават персонална доставка Джак Даниелс, а отделът на шерифа се любува на домашно приготвена шоколадова торта.

„ Нели е там още преди да се родя “, споделя Тони Бърн, кмет на Натчез от 1968 до 1988 година, пред The ​​Times-Picayune през 1990 година „ Нямаше нищо, което мога да направя, с цел да закрия бизнеса й. “

Разбира се, доста се приказва, че Нели води черна книга на всички нейни служителки, както и на по-властните клиенти, за всеки случай.

 KKK night rally in Chicago c1920 cph.3b12355

Въпреки че е мощна бизнесдама, която ръководи незаконен бизнес на седем пресечки от кметството, Джаксън е известна и със своята щедрост и социална помощ. Тя дава хиляди долари на католическата черква, построява дом за деца и подсигурява, че никой в никакъв случай няма да остане гладен.

Тя също пази доста интензивно чернокожата общественост, спасявайки протестиращите и приютявайки жертви на расово принуждение, когато расисти изгарят домовете им.

В средата на 60-те години това принуждение е в пика си в Натчез, както и в целия Юг. В Мисисипи е основан Съветът на белите жители, а KKK е напът да разсъни боязън в общността на чернокожите.

След така наречен Убийства на борците за цивилен права в Мисисипи през 1964 година, ФБР идва в Натчез, за ​​да проверява активността на Клана – и намират съдружник в Нели.

Когато идват при нея като клиенти, членовете на Клана си приказват с дамите, разкривайки всичките си секрети. Жените по-късно споделят на Джаксън, която пък звъни на ФБР да се срещнат. Агентите влизат през задната врата, с цел да стигнат до спалнята й, където тя им споделя всичко на по една студена бира.

Ако информаторската й работа беше разкрита, евентуално Нели щеше да бъде убита. Но тя в никакъв случай не е, и ръководи обществения си дом до 1990 година, когато получава тежки пострадвания от пожар, провокиран от пийнал клиент. Повече от 100 души участват на погребението й.

Местните нямат нищо друго с изключение на благи мемоари за Нели – помнят я като водач на общността по най-хубавия и ярък метод.

Дълго време нейният дом на Норт Ранкин е просто призрачна постройка в Мисисипи. Но в този момент се поставят старания да се избави, с цел да може да опише историята на живота и работата на една забележителна мадам.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР