В продължение на 20 години той осмиваше на сцената украинската

...
В продължение на 20 години той осмиваше на сцената украинската
Коментари Харесай

Украйна: Три доста сериозни предизвикателства за президента хуморист

В продължение на 20 години той осмиваше на сцената украинската политика. Вече определен за президент Володимир Зеленски ще се сблъска с много съществени провокации и страховити събеседници, било то Владимир Путин, Международният валутен фонд или размирната политическа класа.

Един спор в задънена улица

Това беше главният мотив на неговия конкурент - досегашния президент Петро Порошенко: " Един некомпетентен артист не може да води война с съветския агресор ".

Володимир Зеленски наследява един спор, който аргументи близо 13 000 жертви за пет години и лишава Украйна от надзор над въглищния басейн и промишлен регион Донбас и над част от границата й с Русия.

Киев и западните страни упрекват Москва, че оказва военна поддръжка на контролиращите този район проруски сепаратисти, а съветските управляващи отхвърлят тези изказвания макар констатациите на голям брой медии, измежду които и Франс прес.

Минските съглашения от началото на 2015 година, подписани под егидата на Париж, Берлин и Москва, разрешиха понижаване на интензивността на сраженията, само че без да сложат завършек на спора или да доведат до политическо решение.

Зеленски даде обещание през вчерашния ден да " сложи ново начало " на този развой, откакто изрази по време на акцията си концепцията да притегли Съединени американски щати или Англия към мирния развой.

Въпреки своите изказвания, че е подготвен да договаря с Владимир Путин, Зеленски остава хладнокръвен: тези територии би трябвало напълно да се върнат под украинска власт, без да им се дава специфичен статут.

Според политолога Микола Давидюк вместо да търси военно решение, " (Зеленски) ще се опита непременно или да подписа договорености персонално с Путин, или да употребява политико-дипломатическо способи благодарение на Европейския съюз и Съединените щати ".

Искайки да протегне ръка на хората, които живеят в този район, Володимир Зеленски даде обещание в края на акцията си " осведомителна война ", която да има за цел да ги убеди, че " Украйна се нуждае от тях и че те имат потребност от Украйна " и от " филантропични ограничения ".

Финансови проблеми

На ръба на финансовата бездна, Украйна се възползва през 2014 година от проект за финансова помощ от западните страни, ръководен от Международния валутен фонд (МВФ). Траншовете по заема обаче бяха отпускани на дребни елементи поради компликации при въвеждането на някои ограничения за строги бюджетни икономии и срещу корупцията, сложени като изискване за заема.

Очакваният до два месеца идващ транш (1,3 милиарда долара) остава нерешителен, оставяйки държавната хазна в тежко състояние.

" През идващите три години Украйна ще би трябвало да върне повече от 20 милиарда $ държавен дълг и в действителност не се знае по какъв начин ще стане това ", предизвестява Олександър Парашчи, анализатор от банка " Конкорд Капитал ", който акцентира " сериозно значимото значение " на продължаването на съдействието с МВФ.

Остава да забележим дали бъдещият президент разчита на това да убеди украинците, които всеобщо гласоподаваха за него на изборите, че би трябвало да се съгласят с ограниченията за строги бюджетни икономии, макар че страната е една от най-бедните в Европа и едвам се съвзема от финансовия провал от 2014-2015 година

Зеленски акцентира, че желае да усъвършенства виталния стандарт, с цел да постави завършек на приключването на работна ръка от Украйна към прилежащите страни и Европейски Съюз.

Той също по този начин показва твърда позиция във връзка с корупцията - главно условие на западните страни, които не крият раздразнението си през последните години от неналичието на прогрес в битката с този проблем. И взе за собствен асистент уважавания от финансовите среди някогашен министър на финансите Олександър Данилюк.

Володимир Зеленски рискува доста бързо да се изправи пред една деликатна финансова обстановка. Три дни преди втория тур украинското правораздаване разгласи за нелегално решението на държавното управление от 2016 година да национализира най-голямата украинска банка, Приватбанк, където е вложена забележителна част от спестяванията на украинците. Кредиторите на Киев обявиха, че деликатно ще наблюдават това дело, основно за финансовата непоклатимост на Украйна.

Една враждебна политическа класа

Според политолога Микола Давидюк " първият и най-сериозен риск за Зеленски няма да пристигна от армията или от войната, а от сформирането на екипа му ".

Макар да съобщи, че желае да модернизира властта, въвеждайки процедура за импийчмънт, премествайки президентството в постройка вид " отворено пространство " и правейки постоянни визити в чужбина, Володимир Зеленски не разполага с болшинство в Народното събрание, с цел да образува държавно управление.

Парламентарните избори са планувани чак за 27 октомври, което е цяла безкрайност, когато става дума за украинския политически живот. Изтеглянето им напред за възползване от инерцията на президентските избори е много комплицирано юридически.

" Зеленски ще се сблъска с огромни компликации при приемането на поддръжка от Народното събрание ", който ще бъде " много неприятелски " към него, твърди Анатолий Октисюк от мозъчния концерн " Димокръси хаус ".

Друга компликация, съгласно специалиста, ще бъдат " връзките с извънредно мощните в Украйна олигарси ", преди всичко измежду които Игор Коломойски - гневен съперник на Петро Порошенко, който бе упрекнат, че стои зад кандидатурата на Зеленски.

Олександър Савошенко,Франс прес

(БТА)
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР