В предстоящата Семейна събота на 11 август ще се проведе

...
В предстоящата Семейна събота на 11 август ще се проведе
Коментари Харесай

Действащ макет на праисторически вертикален стан показват тази събота в горнооряховския музей

В идната „ Семейна събота ” на 11 август ще се организира последното музейно занятие от поредицата „ Езикът на знаците през вековете ”. Творческото ателие е отдадено на другите изображения на знаци върху предмети от праисторията до наши дни. За край експертите от музея са избрали да срещнат посетителите с работещ макет на праисторически отвесен тъкачен стан.

Най-ранните станове датират от V-то хилядолетие преди новата епоха. Исторически музей – Горна Оряховица има забавна сбирка от 9 броя праисторически тежести за стан с предписмени знаци, които от месец юни са експонирани в обновената зала „ Археология ”. Със особено направени техни копия е изработен и макет на стан отпреди 6 000 години.

Тази събота с мултимедийна презентация ще бъдат показани античните знаци, откривани при археологическите находки, и по-специално сбирката от тежести на музея. След това всеки искащ ще може да се запознае с устройството и функционалността на праисторическия стан и да се включи в демонстрацията по тъкане с конопени конци.

Поради огромния интерес посетител на музея още веднъж ще бъде Йордан Карастоянов с неговите настоящи макети на античното стенобитно оръдие – балиста. С негова помощ ще бъде проведено ново съревнование по пукотевица в двора на музея.

Точно в 10.00 часа по традиция стартират обичаните игри на най-малките „ Ряховски пъзел ” и „ Експонатите описват ”, в които най-хубавите участници ще си тръгнат с награди.

Работното време на музея за посетителите на „ Семейни съботи ” е от 10 до 17 часа. И през това лято билетът за едно семейство остава 2 лв.. Входната такса дава опция на всички да вземат участие в просветителните кътове и работните ателиета, да се включат в игрите „ Ряховски пъзел ” и „ Експонатите описват ”, да прегледат музейните експозиции, в това число най-новите „ Археология ” и „ Горнооряховски суджук ”. Всяка събота специфична премия ще получава и всеки 10-ти клиент на музейните занимания.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР