В предложения за обществено обсъждане проект на Стратегия за развитие

...
В предложения за обществено обсъждане проект на Стратегия за развитие
Коментари Харесай

Защо министър Банов не желае по-ниско ДДС за книгите, пита сдружение

В оферти за публично разискване план на Стратегия за развиване на българската просвета (2019-2029 г.) безусловно на никое място не се загатва за вероятно планувано понижаване на Данък добавена стойност върху книгите , каквато сполучлива процедура към този момент от години има в 26 от държавите-членки на Европейски Съюз, сигнализират от съдружие „ Словеса “.
Нежеланието на екипа на културния министър Боил Банов да редуцира налога върху добавената стойност (ДДС) за книгите, като най-малко го изравни с този в бранша на туризма у нас, където ставката е единствено 9%, е повече от необичайно, то е и неуместно, безапелационни са в съдружие „ Словеса “.
Именно в пълномощията на министъра на културата е да внесе аргументирано и обосновано предложение за смяна в Закона за Данък добавена стойност , за по-малка финансова тежест върху книгите, декларират от гражданското съдружие, като в същото време показват, че към този момент години наред българските писатели и издатели непрекъснато повдигат въпроса за нуждата от диференцирана, много по-ниска ставка на косвения налог за печатните издания.
Най-скандалното и притеснително в тази ситуация е, че от екипа на министър Банов и от пресцентъра на културното ведомство досега не са поискали да разясняват публично или да вземат отношение по изказването отпреди няколко дни на депутата от 44-тото Народно заседание Делян Пеевски за нуждата от свалянето на ДДС-то за книгите, като пазят цялостно безмълвие по тази по този начин настояща тематика, все едно безусловно нищо не се е случило, означават от съдружие „ Словеса “.
Крайно време е обаче служителите в Министерство на културата да излязат от нормалната сънливост и да предизвикват освен едно съществено понижаване на ставката на Данък добавена стойност върху книгите, само че и върху вестниците и списанията, с цел да станат те доста по-достъпни за четящите хора у нас, акцентират от съдружие „ Словеса “.
Очакваме също от страна на Министерство на културата и доста по-активни и действени политики за поощряване на четенето и за повишение на интереса към книгите, които да са адресирани най-много към младото потомство. Въпросните ограничения обаче не трябва да са единствено с кампаниен, непостоянен темперамент, а би трябвало да са дълготрайни и да са подкрепени наложително и с задоволително сериозен финансов запас от страна на институциите, допълват от гражданското съдружие и припомнят, че няма по-смислена инвестиция от духовното издигане на една нация.
Време е и депутатите в 44-тото Народно заседание да изготвят и одобряват един добър и работещ Закон за книгата, който ще способства за улеснение на достъпа на всички жители до книги и информация, ще регламентира и уговорките на институциите за подкрепяне на целия хартиен бранш, упорства съдружие „ Словеса “.
В този по този начин значим закон следва да се плануват стратегии и средства за поощряване на издаването, популяризирането и разпространяването на качествена българска художествена, научна и детска литература . Бъдещият Закон за книгата ще е гаранция и за една доста по-голяма поддръжка и трайна ангажираност от страна на страната в политиките и стратегиите в региона на превода на българска художествена литература на други езици, акцентират от гражданското съдружие.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР