В предишна, без да ги информират, че личните им данни

...
В предишна, без да ги информират, че личните им данни
Коментари Харесай

Китай нерегламентирано събира ДНК проби от България, ние се правим, че не виждаме

В предходна, без да ги осведомят, че персоналните им данни и генетичната информация не са предпазени.

 

С прекалено много напомнящ стила на закона Магнитски, преди дни 3 от компаниите на китайската група BGI, която създава въпросните проби,  бяха добавени от Съединени американски щати към „ лист с юридически лица “, който лимитира достъпа до американски технологии от съображения за сигурност и заплаха от нарушение на правата на индивида.

 

Вече няколко години се ускоряват подозренията, че Пекин се пробва да сътвори база данни с генетична информация от целия свят, в това число и България.

 

Този ход е следващото усилие  да бъдат осъдени китайските компании, за които има подозрения, че са нарушили разпоредбите. Пекин се стреми да господства в по този начин наречената Биоикономика по всевъзможен начин, даже и противозаконни.
Масовото събиране на генетичен материал не е нещо ново за Китай. Неговото министерство на публичната сигурност (аналог на Държавна сигурност у нас при соца) ръководи най-голямата в света база данни за ДНК, за която се счита, че съдържа повече от 100 милиона профила, които се ръководят от изкуствен интелект.

 

Докато Съединени американски щати и Англия подхващат остри ограничения срещи Китай, в България тематиката за поверителността и отбраната на генетичните данни е изцяло неглижирана, както от институциите, по този начин и от крайните консуматори, в тази ситуация бременните българки, които не си дават сметка, че непозната страна като Китай най-вероятно към този момент разполага с геномни данни за бъдещите генерации българи събрани посредством невинвазивните пренатални проби (НИПТ-ове) Nifty Pro, които към момента се оферират от българските им дистрибутори Геника и Нутриген и някои лаборатории.

 

Решението е бременните да изискват и упорстват за гаранции къде се изпращат и проучват генетичните им данни от теста и сами да ревизират надеждността и отбраната на правата им, вместо да се доверяват на съмнителни артикули създадени в Китай.

 


Обърнахме се за коментар към дами – специалисти по тематиката у нас. Проф.д-р Вили Стоянова от Медицинския университет в Пловдив трансферира отговорността на самите българки, тъй като небрежно им се давали заявления за осведомено единодушие. Така всъщност признава, че персоналните им данни стават обект на кражба от китайските производители на проби, свързани с тяхната Държавна сигурност: Жените подписват осведомено единодушие в самите лаборатории, в които го извършват. Т.е. те се съгласяват с това. Дават си името и вкоя гестационна седмица и вероятно дали приема медикаменти или не. Принципът е идентичен. Най-голяма информация дава пробата от BGI (б.р.въпросният китайски тест). За това той се предлага, само че те сами вземат решение дали да получат информациа единствено за едно нещо или повече ”.

 

По въпроса дали бедните българки се подлагат на това единствено поради цената, екпертката дава отговор: „ Не единствено цената е определяща. Казваме тази лаборатория дава информация против такива пари за 3 неща. Другата лаборатория дава за 6, идната лаборатория - китайската - дава за 90 работи, почти за идентична цена и тя взема решение къде да отиде. Казвам ви, че те оне отиват единствено в BGI, отиват и в италианска, и в американска. Те са са доста компаниите, които оферират. Бременните идват по избор. Основно ги насочват акушер-гинеколозите. Част от дамите сами схващат, че има био-химичен скрининг на база на минималните реклами, които сме правили. Нашето е с 99,3% сигурност. Амнеоцентезата пък дава 100% сигурна информация за отклонения на плода, само че дамата сама взема решение кое да избере. А в коя лаборатория ще отиде (Кирай, Съединени американски щати, Италия) тя си взема решение. Даже по-скоро я насочват акушер-гинеколозите ”.

 

Марта Григорова Михайлова-Христова от МУ в София, която е специалист на вносителя Нутриген, съобщи, че не е чувала, че тестванията събират генетична информаци и има интернационалните наказания против тях. Това, несъмнено, е малко евентуално, защото е основен помощник към Катедра по Медицинска генетика в МУ-София, доктор здравна генетика. Тя се оневини, като акцентира, че гинеколозите изпращат пациентките при нея, а тя показва и 3-те типа проби на дамите, които сами си избират. Беше прекомерно сбита, с цел да отговори дали и тя като сътрудника си от Пловдив прави сравнението „ 2-3 към 90 работи ”.

 

Пламен Валентинов

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР