В предаването предстои пълно вокално пиршество със спектакъл от 27

...
В предаването предстои пълно вокално пиршество със спектакъл от 27
Коментари Харесай

Красимира Стоянова с любимата роля на Дездемона

В предаването следва цялостно вокално угощение със театър от 27 март 2021 на в Барселона с присъединяване на българската оперна прима Красимира Стоянова! Постановката на „ Отело “ от Джузепе Верди с нашето сопрано в ролята на Дездемона се показа и на 30 март, следва да се покаже и на 6, 9, 12 и 14 април.

В актуалните пандемични условия това е повече от мъжество, което бурно приветстваме и поддържаме! Благодарение на интернационалното съдействие по линия на Европейския съюз по радиоразпрескване в границите на оперния сезон 2020-2021 събитието се излъчи онлайн от Словенското и Хърватското радио и телевизия, следва да го чуят и слушателите на Баварското радио, Саарланд радио (Саарбрюкен, Германия), Италианската радио-телевизионна работа, Португалското радио и телевизия, Литовскотото радио и телевизия. Първи в тази поредност излъчвания са слушателите на стратегия „ Христо Ботев “ на Българското национално радио – единствено седмица след първото зрелище имат опция да го слушат на 3 април от 20 часа.


Когато Верди се залавя със съчиняването на опера, основана на Отело на Шекспир, той в началото желае да я назова Яго, защото „ Отело “ на Росини към момента е много обичана и известна. Привлечен от нечестието на манипулативния и настойчив темперамент на Яго, Верди му дава някои от най-хубавите трагични и музикални пасажи в партитурата. Така ревностният мавър и наивната му брачна половинка в последна сметка стават жертви на дяволската му смелост. Прочутите думи при първата поява на героичния Отело водят към разкритието на съвършения проект на Яго, изпълнен с неистини и тактики. Между великолепието на благородния и благодетелен войник от първо деяние и индивида, който се самоубива при типа на неговия честен разпад, има мудна деградация. В последна сметка това е следващото „ друго “. Интензивността на нещастието тук се крие в интимността на подозрението в себе си.


Постановката на Амели Нирмайер, режисьор на спектакъла в Гран спектакъл дел Лисеу, демонстрира вътрешната и външната битка, подбудена от текста на Шекспир, само че също по този начин слага фигурата на Дездемона в центъра през призмата на реализма, експресионизма и суровостта на актуалния спектакъл.

Действащи лица и реализатори:
• Отело, мавър, висш пълководец на венецианската флота – Грегъри Кунде (тенор)
• Дездемона, жена на Отело – Красимира Стоянова (сопран)
• Яго, адютант на Отело – Карлос Алварес (баритон)
• Емилия, жена на Яго – Мирея Пинто (мецосопран)
• Касио, капитан – Айрам Ернандес (тенор)
• Родриго, венециански аристократ – Франциско Вас (тенор)
• Лодовико, дипломат на Венецианската република – Фелипе Боу (бас)
• Монтано, някогашен шеф на остров Кипър – Фернандо Латоре (бас)
• Войници, моряци от венецианската флота, придворни, дами; венециански благородници, бойци, поданици на Кипър, прислужници, деца.
Хор и оркестър на Гран спектакъл дел Лисеу
Диригент – Густаво Дудамел.

Съдържание на
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР