В предаването Още от деня по БНТ заместник-председателят на ГЕРБ

...
В предаването Още от деня по БНТ заместник-председателят на ГЕРБ
Коментари Харесай

Томислав Дончев: В последните години сме си все с 3% дефицит.

В предаването „ Още от деня " по Българска национална телевизия заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев сподели, че в последните години сме си все с 3% недостиг. „ И не знам за какво 3% го съпоставяме с 0. 3% недостиг тази година е 5,5 милиарда. И в случай че я караме по този начин до 2026 година дългът в номинално отношение ще се усили 2 пъти, единствено разноските за лихви ще скочат 3 пъти. Но огромният проблем е различен - в случай че бъде изпълнен по този начин бюджетът, в края на идната година дефицитът няма да е 3%, а ще е 5%. "

Ние постоянно сме се стремяли дефицитът да е 0, само 3% беше по време на коронавирус и при банкрута на КТБ, изясни Дончев. „ Нонсенс е изказванието на Василев, че дългът пада ".

Бих се радвал 5 милиарда в допълнение да вземем от Лукойл, само че това няма да стане, тъй като има подписани контракти, добави Дончев.„ Аз не знам кой би се съгласил да стане финансов министър след Асен Василев. "

Не е добре България да натрупа непрестанно дефицити, тъй като дефицитът значи дълг, безапелационен е Дончев. „ Най-лошата рецепта е обществени разноски да се заплащат с дълг. Пенсиите и обществените разноски да се усилват, да, само че в границите на бюджета. "

Все още има време финансовият министър да преработи бюджета преди да бъде импортиран в Народното събрание, счита Дончев. „ С оглед да бъде по-реалистичен и по-малко рисков ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР