В предаването Още от деня по БНТ снощи Цветелина Пенкова,

...
В предаването Още от деня по БНТ снощи Цветелина Пенкова,
Коментари Харесай

Цветелина Пенкова: Решението за даване на нашите ядрени реактори на Украйна е неправилно

В предаването „ Още от деня " по Българска национална телевизия нощес Цветелина Пенкова, сподели че решението за предоставяне на нашите реактори на Украйна е погрешно - то е срещу ползите на България и на българската енергетика, изясни Пенкова. „ Това има отрицателни последствия върху потребителите, българските жители, тъй като нуклеарната енергетика би ни подсигурила по-ниски цени на ел. сила ".

На първо място, значимият въпрос е могат ли да се употребяват тези реактори. „ Има поръчки от страна на Франция, които са поискали да се направи такова проучване, с цел да се види дали то може да бъде употребявано. В Европа сега се възнамеряват над 15 нови реактори в идващите години, това значи, че търсенето на тази технология ще се усили доста.

Българските не бяха пресметнати в тези 15, тъй като ние нямаме тактика какво и къде ще строим. Когато се чака търсене на съответно съоръжение, а ние ще продадем това съоръжение на цена, която не е конкурентна на пазарите. Това е даже срещу българския народен интерес. За мен това е основна стратегическа неточност, която вършим. И има доста други страни в Европа, които ще се възползват от неналичието на проект в българската енергетика ".

На първо място, контузия да сме наясно къде, какъв брой и какви реактори ще строим, безапелационна е Пенкова. „ Това важи и за кадровия капацитет, който би трябвало да подготвим. Трябва да имаме планувана тактика за развиването му, с цел да може и просветителната система да приготви тези експерти. "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР