В предаването Още от деня“ по БНТ Росица Велкова, каза

...
В предаването Още от деня“ по БНТ Росица Велкова, каза
Коментари Харесай

Росица Велкова: Трудно може да се постигне бюджетен дефицит от 3% за 2023 г. без свиване на разходи

В предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия Росица Велкова, сподели че служебното държавно управление няма желание да подаде конвергентен отчет, тъй като не изпълняваме четири критерия. „ Не единствено би трябвало законите да бъдат признати от Народно събрание, а те да са във тип, координиран с критериите на ЕЦБ. Единственият аршин, по който не отговаряме по Маастрийските критерии това е инфлацията. “

Тя увери, че служебният кабинет е положил оптимални старания да овладее инфлацията, само че тя се е повишила от външни и вътрешни критерии. " От октомври месец следим, че инфлацията последователно спада ", заключи тя.

" Имаме упоритостта да внесем конвергентен отчет, при изискването, че Народно събрание одобри четирите закона. Много мъчно може да бъде затрупан недостиг под 3% за 2023 година Не можем да спрем капиталовите планове, по които сме получили транш от 2,7 млрд лв. през 2022 година само върви планът на Столична община. Имаме растеж в капиталовте разноски. Бюджет 2023 година би трябвало по този начин да бъде програмиран, че да реализираме недостиг от 3%. Като служебното държавно управление не можем да вършим промени в данъчната политика. Можем да предложим ограничения за повишение на събираемостта и да се свият разноските. Разходите се свиват с ограничения и законодателни промени, когато е належащо ", изясни Велкова.

На въпрос дали се планува стесняване на обществените разноски, Велкова отговори: „ Целта ни е дефицитът, целевата стойност е дефицитът, тъй като е по Маастрийските критерии. Заплатите в допълнение ще дадат отражение върху недостига. Бих подкрепила единствено тези ограничения, които могат да се обезпечат финансово в границите на 3% недостиг. Може би ще предложим базов бюджет с някои ограничения ", призна тя.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР