В празничното шествие във Варна днес се включиха десетки хиляди

...
В празничното шествие във Варна днес се включиха десетки хиляди
Коментари Харесай

В празничното шествие във Варна се включиха ученици, преподаватели и учени

В празничното шествие във Варна през днешния ден се включиха десетки хиляди деца, възпитаници, преподаватели и учени, групирани в 119 блока. Те бяха от детски градини, образователни заведения и културни институти в града,  а събралите се многочислени фенове приветстваха преминаващите.

Тържествата по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност, започнаха с признателен молебен в Катедралния храм, отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. След издигането на националния байрак на площада, който носи името на първоапостолите, се изви фолклорна комбинация с присъединяване на повече от 400 ученици на школи и учебни заведения във Варна. В небето полетяха гълъби, както и цветни балони с буквите от писмеността.
 Българска телеграфна агенция
Поздрав към участниците в шествието, към учители, възпитаници, научни служащи и дейци на културата и просветата, насочи кметът Иван Портних. Той уточни, че за Варна това е най-истинският празник, тъй като тя е град на знанието. Кметът благодари на всички модерни будители, които работят с младежите, и пожела да обичаме и пазим българските писменост и слово.
 Българска телеграфна агенция
Хората да търсят истината, тъй като, по думите на Свещеното писание, тя ще ги направи свободни, бе посланието на митрополит Йоан. Той благопожела на всички извънредно здраве и сили, ентусиазъм и мощна религия за положителното и православно образование на младежите, както и сърдечен нравствен живот.
 Българска телеграфна агенция
Сред формалните посетители на празника бяха регионалният шеф Благомир Коцев, представители на държавната и локалната власт, общественици, носители на премия „ Варна “. 

По традиция шествието поведоха учениците и учителите от ОУ „ Св.св. Кирил и Методий “. След това минаха блоковете на образователните заведения, отличени с премия „ Варна “ през тази година. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР