В повечето сектори у нас фирмите ще повишат заплатите на

...
В повечето сектори у нас фирмите ще повишат заплатите на
Коментари Харесай

С колко ще вдигнат фирмите заплатите у нас?

В множеството браншове у нас компаниите ще покачат заплатите на чиновниците си. Целта на работодателите е по този метод да запазят фрагментите си, демонстрират резултати от изследването на ManpowerGroup България „ Заплати и спомагателни придобивки – тенденции”.

Над 80% от интервюираните представители на 196 компании от 19 бизнес бранша споделят, че възнамеряват да има увеличение на възнагражденията през първата половина на 2022 година 5% възнамеряват нарастването да е сред 16-20%, а два % предвиждат и растеж на заплатите над 20%. Близо 60% от работодателите означават, че плануваните промени ще обиден всички чиновници в организациите.

Една от главните аргументи за увеличението на заплащането е стремежът на работодателите да запазят настоящите гении в организациит е, защото една от главните аргументи за овакантяване е предлаганото по-високо заплащане на друго място. Това стана ясно в разбора на предходното ни пазарно изследване, което излезе през декември, за текучеството на личния състав през миналата година. Необходимостта за запълване на свободни позиции с нови чиновници също е измежду главните аргументи за увеличение на възнагражденията.

В бранш „ Производство “ над 90% от работодателите възнамеряват да усилят заплатите на своите чиновници, 91% в бранш „ Автомобилна промишленост “ и 81% в „ Търговия “. Това са и трите бранша, които изпитват „ апетит “ за фрагменти и които са претърпели най-голямо непринудено текучество през 2021 година Почти всички работодатели в бранш „ Банки, финанси и обезпечаване “, „ Споделени услуги “ и „ Консултантска активност “ показват, че ще има нарастване на възнагражденията. „ Консултантска активност “ е и секторът, в който се следи и най-високият % респонденти, показали нарастване на заплатите с над 21%.

 Manpower
Търговия

Половината от интервюираните от този бранш възнамеряват измененията да обиден до 50% от чиновниците в фирмите им. Повечето, присъединили се в изследването, компании работят на територията на столицата, а 16% имат представителства в цялата страна. Прогнозите за спомагателните придобивки и бонуси в бранша са безапелационни - 77% от фирмите не възнамеряват основни промени в това перо.

ИТ

Малко над половината работодатели ит този бранш не възнамеряват обилни промени при спомагателните придобивки и
бонуси, а другите 46% възнамеряват покачвания. Очакванията във връзка с закрепените месечни заплати в бранша са още веднъж те да бъдат повишавани. Едва 17% не възнамеряват промени, до момента в който близо 40% ще усилят възнагражденията с до 10%.

Тук фокусът е на първо място върху задържане на фрагменти - две трети от респондентите показват, че ще усилват хонорари точно по тази причина. Планираните промени се чака да се отнасят по-скоро до всички или множеството заети в съответните компании.

 Manpower
Фармация

В един от най-турбулентните браншове през последните две години плануваните промени удостоверяват общите трендове. Увеличения във възнагражденията ще има с до 5%, само че при близо 25% от фирмите няма да има и основни промени. 13% от присъединилите се в анкетата сочат високи нараствания на главните месечни хонорари - в размер сред 16 и 20%

Ще има ли промени в спомагателните придобивки

По отношение на спомагателните придобивки трендовете са по-различни сред работодателите – близо 40% декларират, че ще има нарастване в спомагателните придобивки, до момента в който 58% споделят, че не възнамеряват основни промени в това направление. В секторите „ Консултантска активност “ и „ Банки, финанси и обезпечаване “ се следи най-голямото нарастване на спомагателните придобивки – над 50%.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР