В последно време яростни атаки, медийни публикации, становища и позиции

...
В последно време яростни атаки, медийни публикации, становища и позиции
Коментари Харесай

Мачка ли съдия Калпакчиев електронното правосъдие?

В последно време гневни офанзиви, медийни изявления, мнения и позиции против новата Единна осведомителна система на съдилищата (ЕИСС) съвсем съумяват да задушат въвеждането на електронното правораздаване в България. Най-целеустремени в мероприятието, изненадващо или не, се оказаха деятелите на небезизвестната съдийска съсловна организация – Съюз на съдиите в България (ССБ) – която е известна главно с политическите си действия и акции. Сега обаче нейните членове, които са съсредоточени най-много в столичните съдилища, поставят кански старания да компрометират новата централизирана система, която несъмнено се явява преддверие към напълно електронното правораздаване в България – факт, доказан неведнъж и в отчетите на Европейската комисия по Механизма за съдействие и инспекция, написа „ Правен свят “.

В края на август въпросната организация, ръководена от някогашния член на Висш съдебен съвет Калин Калпакчиев, излезе с остро мнение, което самата тя дефинира като „ сигнал до кадровия орган “, в което изиска цялостна проверка на работата по плана, прекъсване на внедряването на системата в съдилищата и даже оставки на „ виновните членове на Висш съдебен съвет “.

Дотук добре. Само, че е добре ръководителят на ССБ да си напомни личните си думи и мнение по отношение на ЕИСС, списани персонално от него в личния му блог. При това не чак толкоз от дълго време – преди едвам две години.

„ През 2015 година Висш съдебен съвет вкара централизираната система за инцидентно систематизиране на делата, откакто две години настойчиво отхвърляше да признае казуса с вероятните операции на програмата LawChoice. Критичната позиция на съдиите от Софийски градски съд и настояванията на Европейска комисия по механизма за съдействие и инспекция доведоха до пробив при решение на казуса със инцидентното систематизиране на делата, което беше и една от аргументите за гневните офанзиви против новото управление на градския съд. Последователно поддържах и защитавах позицията за преустановяване приложението на компрометираната система LawChoice и за въвеждане на новата по-сигурна централизирана стратегия. Въвеждането на електронното правораздаване посредством основаване на единна осведомителна система на съдилищата не беше приоритет на Висш съдебен съвет и съдийската гилдия. Изработеното планово предложение, в което имах присъединяване, след това утвърдено от ОПДУ (Оперативна стратегия „ Добро ръководство ”), на практика беше осуетено без солидни и обосновани претекстове от новия състав на Висш съдебен съвет с решение от месец октомври 2017 година При това състояние въвеждането на електронното правораздаване още веднъж остава за далечното неразбираемо бъдеще „.

Парадоксално или не, две години по-късно, откакто към този момент е началник на анархистки настроения ССБ, Калпакчиев към този момент не харесва програмата, вижда в нея заплаха за работата на съдиите и не я възприема като трамплин към въвеждането на електронно правораздаване. А може би е трансформирал позицията си и във връзка с нуждата от въвеждането на електронното правораздаване в България въобще.

Това обаче не е всичко. Освен, че през 2018 година актуалният началник на ССБ Калин Калпакчиев намерено венцеслави ЕИСС, до момента в който през днешния ден той е пръв неин съперник, самият той е директен участник в основаването й в интервала на участието си в кадровия орган като координатор по плана „ Създаване на модел за оптимизация на правосъдната карта на съдилищата и прокуратурите и създаване на Единна осведомителна система за съдилищата " по процедура BG 05SFOP001-3.001 за непосредствено даване на безплатна финансова помощ по Оперативна стратегия „ Добро ръководство ".

Да. Точно по този начин. Именно Калин Калпакчиев е назначен за координатор по плана с от въпросното съвещание на Висш съдебен съвет пък излиза наяве, че Атанасова вижда в Калпакчиев единственият вероятен координатор, който с блестящите си качества и умения би съдействал за реализирането на плана. „ Считам, че той в най-голяма степен покрива тези условия и ще способства за сполучливата реализация на плана. Не бих желала да работя с различен координатор в тази област. Държа да го подчертая, тъй като познавам по какъв начин работи сътрудника ни Калпакчиев, извършва в период поставените му задания, познавам метода му на мислене и държа при положение, че съм началник на този план да работя с него като координатор “, споделя Атанасова пред сътрудниците си, след което с 13 гласа „ за “ и нито един глас „ срещу “ екипът за работа по плана, в едно с Калин Калпакчиев като негов координатор, е утвърден от членовете на съвета.

Няколко години по-късно Елка Атанасова ще се окаже права – Калпакчиев в действителност способства за реализирането на плана. Нещо повече цялото задание, което все още е осъществено от назначения реализатор – „ Информационно обслужване “ - от сегашния състав на Висш съдебен съвет, който наследява работата по плана, е направено и дефинирано от Елка Атанасова и Калин Калпакчиев. По заданието са поправени „ козметично “ елементи само по отношение на някои законодателни промени и са правени леки доработки за усъвършенстване на функционалностите на програмата.

Не е ясно кое е довело до загубата на паметта на арбитър Калпакчиев по отношение на изредените обстоятелства, само че очевидната личностна офанзива, която се организира по отношение на сегашния началник на плана Гергана Мутафова и надлежно координатора по плана – Вероника Имова – не може да остане скрита. От дейностите на към този момент председателстващия ССБ и от радикално противоположните позиции, които заема в къс интервал от време, следват поредност от въпроси, на които той дължи отговор, най-важния от които обаче е: Защо, арбитър Калпакчиев, по този начин бързо забравихте приноса си за правосъдната промяна и въвеждането на електронното правораздаване в България?
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР