В последно време вниманието на обществеността и специалистите в областта

...
В последно време вниманието на обществеността и специалистите в областта
Коментари Харесай

Проблеми с паралелния внос и износ на лекарства водят до недостиг на пазара

В последно време вниманието на обществеността и експертите в региона на опазването на здравето е привлечено от съществени проблеми, свързани с паралелния импорт и експорт на медикаменти, които способстват за дефицита на значими лекарства на българския пазар . На напред във времето излизат мненията на Боряна Маринкова от Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти и Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки.

Боряна Маринкова акцентира пред „ NOVA “ казуса с достъпа до инсулин от успореден импорт, който, макар наличността си, не може да бъде доставен до пациентите заради липса на съответна процедура за еквивалентна подмяна на медикаментите. Тя посочи и усложненията, свързани с регистрацията на цени на медикаменти от успореден импорт, което основава административни спънки и води до евентуални неточности.

От своя страна Николай Костов обърна внимание на смисъла на паралелния експорт за настоящата обстановка с дефицита на медикаменти. Той също по този начин изрази угриженост по отношение на обработката на електронните предписания, които не се записват съответно в статистическите данни, затруднявайки ръководството на запасите от медикаменти.

Ситуацията с антибиотиците за деца също беше подчертана от Костов, който загатна презапасяването от Министерството на здравеопазването след сериозен недостиг предходната година. Той означи, че някои субекти са задържали стоката, което е влияло на наличността и цените на антибиотиците.

Маринкова и Костов акцентират потребността от усъвършенстване в регулацията и процедурите , свързани с паралелния импорт и експорт на медикаменти, както и с регистрацията на цени и лекарства. Тези ограничения са от значително значение за гарантирането на непрестанен достъп до нужните медикаменти за българските пациенти.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР