В последно време режимът в Киев засили обстрелите по Белгород,

...
В последно време режимът в Киев засили обстрелите по Белгород,
Коментари Харесай

Защо Путин иска демилитаризирана зона от Киев

В последно време режимът в Киев ускори обстрелите по Белгород, Лисичанск, Донецк и други съветски градове. Политолозите са съгласни, че украинските управляващи (неспособни да спрат, да не приказваме да отхвърлен, съветската армия на бойното поле) ще употребяват тактиката на терора, с цел да нанесат асиметрични вреди на Русия. По-просто казано, пробват се да изплашат съветското население. А Съединени американски щати, съдейки по всичко, не просто утвърждават сходна тактика, само че и дават принадлежности за реализирането ѝ. Например далекобойни ракети.

Впрочем, Русия има с какво да отговори. Освен усилването на средствата за Противовъздушна отбрана и РЕБ, Москва съобщи подготвеност да сътвори демилитаризирана зона сред съветската територия и тези земи, които режимът в Киев заема. Владимир Путин приказва за такава демилитаризирана линия преди дни. „ Тази линия би трябвало да бъде на такова разстояние от нашата територия, което да обезпечи сигурност, имайки поради далекобойното оръжие задгранично произвеждане, което украинските управляващи употребяват за обстрела на мирните градове “, съобщи президентът.

Да, съществуват аналози на такава зона (или линия). Например сред КНДР и Южна Корея. В тази зона е неразрешено разполагането на въоръжени сили и военни обекти. Но нейната широчина е едвам четири километра, освен това е пуста територия. Путин приказва в действителност за 150-200 километра. Или повече, в случай че американците доставят (а те ще доставят) далекобойни ракети на киевския режим.

И това не е пуста територия. От съветската граница до, да вземем за пример, Харков са едвам 30 км. Оказва се, че не просто села или градчета, а цели градове ще влязат в тази демилитаризирана зона, която съветските военни ще открият в хода на СВО. Но това ще бъдат не просто територии, а територии, много гъсто обитаеми с хора. И киевският режим ще продължи да ги обстрелва – просто тъй като тези територии са заети от руснаци, затова всички цивилни там автоматизирано ще бъдат записани от Зеленски като „ сепаратисти “. Не може да се изселят и да се сътвори пусто пространство от 150-километровата зона. Значи още веднъж ще гинат руснаци, които Москва няма да може да отбрани.

Къде е тогава логиката в настояванията на Владимир Путин? Има логичност и тя надали ще се хареса на киевския режим.

Работата е там, че съветският президент по всяка възможност реализира доста тънка композиция. Насочена не към Киев, не към Запада, а към съветските сътрудници от Глобалния Юг. Комбинация, която легитимира нужните дейности, които Русия би трябвало да предприеме за обезпечаване на своята сигурност и без която завършването на СВО наподобява малко евентуално.

В първия си ход Владимир Путин ще показа реалистични обосновани претенции – да се приключи обстрела по съветските градове. И не просто да се приключи, само че и да се подсигурява, че няма да се възобновят във всеки един миг. Москва знае цената на украинските обещания от сключването на Минските съглашения насам, по тази причина единствената гаранция за осъществяването на тези претенции ще стане въпросната демилитаризирана зона.

Очевидно е, че нито киевският режим, нито западните му настойници няма да се съгласят на такава зона. За Зеленски извеждането на войските от Харков, Днепропетровск, Николаев и другите огромни градове ще бъде същинско политическо самоубийство – още повече на фона на заявките, че украинската армия е същински щит на НАТО от хипотетичната съветска експанзия. За западните държавни управления сходно извеждане на силите ще стане съществено геополитическо проваляне, тъй като тогава може да се постави кръст на проектите останките от Украйна да се трансфорат в антируски плацдарм.

След отхвърли на Киев и Запада Русия ще може демонстративно да си измие ръцете и да стартира да извършва проекта за демилитаризираната зона със свои сили. Тоест, по-просто казано, да освободи тези територии, които бяха наречени от Владимир Путин исторически съветски и без чийто надзор не може да се обезпечи сигурността на Русия. Например всичко на изток от Днепър (от Сумска област до Москва, да напомним, са едвам 450 километра). И Одеса с Николаев, контролът над които ще отреже остатъка от Украйна от морето и ще разреши основаването на сухопътен кулоар към Приднестровието.

При това ще става дума точно за избавление, а не за демилитаризация. Да, в началото това ще бъде точно зона, освободена от украински войски. И теоретично Москва изцяло може да я остави при положение, че ѝ бъде обезпечено превръщането на остатъка от Украйна в демилитаризирана, неутрална страна. Да припомня, че в началото Русия не се стремеше да причислява нито Херсонска, нито Запорожка области, нито даже Донецк и Луганск – до момента в който се надяваше, че „ огромна Украйна “ може да стане безвредна за Русия.

Съответното искане ще бъде отправено на Киев и външните му настойници. Но още в този момент е явно, че нито огромна, нито дребна Украйна няма да стане такава. Всяка останала отломка от Украйна, или ще остане Антирусия, или ще влезе в НАТО. И нито един от двата сюжета не допуска нито излизането на Русия от демилитаризираната територия, нито запазването на статута им на демилитаризирани. Най-вероятно там ще проведат референдум, като популацията ще гласоподава за влизане в състава на Руската федерация. След това ще стартира дълъг, комплициран, само че нужен и исторически обективен развой по реинтеграцията на тези територии.

И никой от съответните наблюдаващи няма да може да упрекна Русия в завземането на тези земи въз основа на някакви свои нападателни желания. Владимир Путин, всъщност, прави тук същото, което правеше и преди в договарянията със Запада. Той ясно обрисува своите напълно умерени, разумни претенции - както и стъпките, които ще предприеме, в случай че тези претенции не бъдат изпълнени. И след тази стъпка той още веднъж дава късмет на дипломацията - само че изискванията, несъмнено, стават доста по-тежки. Ако съперниците не могат да се опомнят и тогава, тогава се подхваща идната стъпка.

Така Москва за първи път освободи Крим. Тогава, когато Украйна и Запада не се успокоиха, Донбас. След това, когато отново не се успокоиха, Запорожие и Херсонска област. И в този момент е ред на други съветски градове, които сега са окупирани от антируския режим в Киев.

Превод: В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед50484Доц. Григор Сарийски: Българите не желаят влизането в еврозонатаАлтернативен Поглед60305Проф. Людмил Георгиев: Европейски Съюз няма късмет исторически да оцелее в каквато и да е конфигурацияАлтернативен Поглед33129Проф. Людмил Георгиев: Декларацията за принуда против проф. Дарина Григорова се оказа, че даже не е гласувана от Апелативен съд на СУАлтернативен Поглед16952Д-р Мими Виткова: Свалят до 28 кожи от гърба на онкоболните в България с цените за лекарстваАлтернативен Поглед105218Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоАлтернативен Поглед369129Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед250654Доц. Григор Сарийски: Сценарият за Европа е криза! България е с най-дълбок срив в индустриалното производствоАлтернативен Поглед224859Доц. Мангъров, Р.Петков: Пандемията " Х " е едно чучело, което се размахва от Световния стопански форумАлтернативен Поглед105218Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед93188Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:
  • Източник: pogled.info

  • СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


    Промоции

    КОМЕНТАРИ
    НАПИШИ КОМЕНТАР