Преди 196 години на днешния ден е роден създателят на

...
Преди 196 години на днешния ден е роден създателят на
Коментари Харесай

Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец

Преди 196 години на днешния ден е роден основателят на интернационалното червенокръстко придвижване и първи притежател на Нобелова премия за мир в света Анри Дюнан.

На 8 май тази година, под надпис „ Пазим хуманността жива ", над 300 милиона души в 192 страни празнуват своя празник - Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец. Тези хора са измежду първите, които се отзовават при бедствия, рецесии и въоръжени спорове, при нужда от здравни или обществени грижи. Това са хората, които безкористно оказват помощ на милиони уязвими и нуждаещи се.

Подходът на световната ни мрежа е повсеместен - активизира силата на хуманността, с цел да избавя човешкия живот и да облекчава страданието. Ние сме национални и интернационалните, самостоятелни и неутрални, единни, и всичко, което вършим, е от сърце.

Скъпи сътрудници и доброволци,

скъпи червенокръстци,

сътрудници и съидейници,

Живеем в размирно време, което изправя човечеството пред от ден на ден и все по-големи провокации. Екстремните температури, земетресенията, наводненията и въоръжените спорове са все по-чести феномени, а за превъзмогване на следствията от тях са нужни обединените ни старания. Ето за какво сме горди, че през днешния ден червенокръстката концепция в България сплотява съвсем 142 000 членове, а с помощта на напъните на чиновниците на БЧК и 17 000 доброволци близо 1 млн. души са се докоснали до активността на организацията. Само за миналата 2023 година с общи старания успяхме да подпомогнем над 218 000 души, от които близо 11 000 са деца в неравностойно състояние. Над 618 000 уязвими български жители сега получават храни от Програмата за храни и главно материално подкрепяне.

Това, което ние вършим през днешния ден, предопределя бъдещето на нашите деца. Ето за какво, в Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец ние честваме духа на хуманността и отдаваме справедливо самопризнание на хората, които трансформират света към себе си, отдават времето си, сърцето и душата си в интерес на другите, въодушевяват ги и ги предизвикват да работят за по-добро бъдеще.

Обръщаме се с думи на признателност към всички в огромното семейство на Българския Червен кръст, които безкористно отдават своя труд, познания и умения в интерес на обществото, към нашите сътрудници - държавни институции, локалната власт, корпоративния бранш, донори и съидейници, към всички български жители, без които не бихме могли да оказваме помощ пълноценно и да бъдем толкоз мощни. А сме мощни, тъй като сме дружно!

Честит празник!

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР