В последно време ние отделяме много внимание на описанието на

...
В последно време ние отделяме много внимание на описанието на
Коментари Харесай

Шопската салата е най-здравословното мезе за ракия! Вижте защо

В последно време ние отделяме доста внимание на описанието на плодовете и зеленчуците от позиция на изгодата, която могат да донесат на здравето и хубостта. Лятото е пикът на свежите плодове и най-благоприятно време, с цел да подобрим с тяхна помощ своето здраве.

Най-разпространените у нас зеленчуци са краставиците и доматите и точно те са съществени съставки в обичаната ни Шопска салата. Някои считат, че с изключение на вода в краставицата няма нищо, само че това не е по този начин. В краставицата се съдържат много витамини - С, В1, В2, РР. Има също по този начин захар и доста минерални соли. Консумацията на краставица намалява киселинността на стомашния сок.

Сокът от краставица очиства организма, като отстранява токсичните субстанции и шлаките. Съдържанието на калий освобождава организма от непотребната течност и готварска сол, подкрепя извеждането на пясък от бъбреците и въздейства удобно на работата на сърцето и черния дроб.

Честата консумация на краставици забавя процеса на образуването на мазнини в организма. Препоръчително е за тези, които желаят на понижат тежестта си, един път седмично да организират разтоварващ ден, като денем се изяждат до 2 кг краставици. Краставицата е един от дребното зеленчуци, които е по-добре да се използват неузрели, по тази причина се ценят доста дребните краставички.

 Краставици

В доматите също като в краставиците се съдържат доста потребни хранителни субстанции, витамини, минерални соли. В доматите има доста витамин А и С, значим антиоксидант, магнезий, калий, желязо и баластни субстанции. Доматите са източник на пигмента ликопен, който също е мощен антиоксидант.

Съдържащите се в доматите антиоксиданти и преди всичко ликопенът пазят клетките на организма и спомагат за предотвратяването на рака. Американските учени са основали нов вид домати, в който наличието на ликопен е 2-3.5 повече, в сравнение с в елементарните домати.

Консумацията на домати и доматен сок, само че без добавена сол, също по този начин понижава риска от сърдечно-съдови болести и болести на кръвоносната система, усъвършенства работата на белите дробове, стомаха, панкреаса и предотвратява появяването на катаракта. Доматите са с ниска калоричност и високо наличие на калий и по тази причина също като и краставиците са потребни за хората, страдащи от затлъстяване.

 Консервирани домати

Удивително е, че потребните свойства на доматите се ускоряват, когато се подлагат на термична обработка, тъй като концентрацията на ликопен се усилва при нагряване и консервиране. Така че, в случай че няма противопоказания, би трябвало да се употребяват повече доматени артикули - сосове, пюрета, кетчупи и консервирани домати.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР