В последно време много държави по света започнаха да проучват

...
В последно време много държави по света започнаха да проучват
Коментари Харесай

130 държави, контролиращи почти 100% от световния БВП, проучват CBDC

В последно време доста страни по света започнаха да изследват цифрови валути на централните банки (CBDC). През май 2020 година единствено 35 страни интензивно обмисляха CBDC. 

До средата на 2022 година обаче броят им набъбна до 105. Неотдавна данни , оповестени от Атлантическия съвет, разкриха, че сега общо 130 страни са в развой на изследване на цифрови итерации на своите национални валути. Тези страни дружно съставляват 98% от международния БВП (БВП).

Освен това 19 от страните от Г-20 към този момент са постигнали забележителен прогрес в създаването на CBDC. Сред тях девет страни са достигнали даже до пилотен стадий. Впечатляващо е, че през последната половин година съвсем всеки член на Г-20 е постигнал забележителен прогрес и е отпуснал нови запаси за поощряване на тези CBDC начинания. Основните заключения от изследването на Атлантическия съвет демонстрират също, че:

Бразилската централна банка неотдавна избра 14 институции за присъединяване в пилотна стратегия за своя CBDC. В този лист са включени реномирани компании като Visa и Microsoft.  

В него влизат и забележителни играчи като B3, най-голямата фондова борса в Бразилия; локални частни банки като Nubank, Bradesco и Itaú Unibanco; както и Banco do Brasil, най-голямата обществена банка в страната.  

В случая на Индия през 2022 година бяха инициирани два пилотни плана за CBDC. Първият, наименуван CBDC на едро [CBDC-W], стартира на 1 ноември с присъединяване на девет банки. Вторият, пилотен план за CBDC на дребно [CBDC-R], започва на 1 декември в четири града.

Цялостният обзор на напредъка на CBDC разкрива, че понастоящем 78 страни са в стадиите на научноизследователска и развойна активност на своите CBDC планове, а 21 страни интензивно организират пилотни проби. Освен това към 11 страни към този момент са въвели електронни версии на своите валути. За сметка на това 16 страни не престават да са неактивни в това начинание, а две от тях даже са отменили самодейностите си за CBDC.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР