В последно време малко активи демонстрират по-висока производителност в сравнение

...
В последно време малко активи демонстрират по-висока производителност в сравнение
Коментари Харесай

Топ 5 риска на Биткойн, които всеки инвеститор трябва да знае

В последно време малко активи показват по-висока продуктивност спрямо Bitcoin (BTC), като за последни 365 дни активът осъществя малко над 140% растеж.

Въпреки че тази водеща криптовалута ненапълно се охлади след зрелищното рали, подкрепено от утвърдените ETF, като все още на писане на публикацията се търгува на цена от $70,200.

Преди да се впуснете в вложение, от решаващо значение е да опознаете петте риска, свързани с Биткойн, което подсигурява по-добро схващане на актива.

1. Правителствена интервенция

Правителствата по света, посредством своите централни банки, контролират лихвените проценти и следят паричното предложение, като ускоряват контрола си върху съответните валути и финансови системи. Предвид чисто цифровия си, децентрализиран темперамент Биткойн съставлява евентуално предизвикателство за структури като Федералния запас и Европейската централна банка. Като директен съперник Биткойн може да усложни осъществяването на паричните политики на централните банки. Поради това всяко законодателно решение за възбрана на Биткойн, с което притежаването му или добивът му стават противозаконни, би могло съществено да понижи търсенето.

2. Софтуерни неточности

Въпреки че вниманието постоянно се насочва към блокчейн платформи като Етериум , известни с опциите си за смарт контракти, остава рискът от поява на софтуерни неточности при актуализациите. Такива уязвимости биха могли да нарушат функционалността на мрежата. Въпреки че Биткойн може да се похвали с елементарна софтуерна архитектура, проектирана най-вече като вместилище на стойност, огромните актуализации, утвърдени от възлите, биха могли да внесат непредвидени проблеми.

3. Квантови калкулации

Биткойн е изправен пред надвисналата опасност от квантовите калкулации – технология, способна да взема решение комплицирани проблеми експоненциално по-бързо от стандартните компютри. Този прогрес би могъл да компрометира криптографската инфраструктура на Биткойн , която е от значително значение за неговата сигурност, като евентуално разкрие частни ключове и направи мрежата уязвима за обири. Въпреки това безупречната сигурност на Биткойн и дейната общественост от разработчици дават вяра за използване на съответни защитни ограничения.

4. Предизвикателства, свързани с мащабирането

Значителна рецензия към Биткойн е лимитираната му функционалност като способ за разплащане заради бавната му скорост на обработка на транзакциите – едвам 3.7 транзакции в секунда спрямо десетките хиляди транзакции, обработвани от Visa. Освен това цената на една транзакция с Биткойн сега надвишава $7. Въпреки че начинания като Lightning Network имат за цел да решат проблемите с мащабируемостта, бъдещата доходност на Биткойн като необятно публикувана платежна система остава несигурна.

5. Продължаваща волатилност

Въпреки стремителното повишаване на Биткойн през последното десетилетие и половина, пътят му е белязан от бурна неустойчивост. Дори при пазарна капитализация, надхвърляща $1.35 трилиона, и засилена институционална поддръжка цената на BTC изпитва съмнения. Тази волатилност съставлява предизвикателство за вложителите и евентуално лимитира по-широкото приемане на Биткойн.

В резюме, въпреки че Биткойн предлага примамливи капиталови благоприятни условия, наложително е, вложителите да се разпознаят и оценят обвързваните с тях опасности, с цел да се вземат осведомени решения при ориентирането в този динамичен пейзаж на активите.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР