В последния един месец, в който правим проверки на магистралите

...
В последния един месец, в който правим проверки на магистралите
Коментари Харесай

Проверките на строителния министър - като сериал Кражбата на магистрали

" В последния един месец, в който вършим инспекции на автомагистралите и пътищата в страната, инспекциите се трансфораха в сериал " Кражбата на автомагистрали ". Защото при всяка инспекция излиза едно и също нещо - между 25 и 30% липса на асфалт. Мащабите на изчезналите автомагистрали мен персонално ме изненадаха. "

Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков в изявление за утринния блок на Нова телевизия. В студиото Шишков донесе и така наречен ядка - взета проба от Скоростната дъга край София, с цел да онагледи какъв брой сантиметра материал липсва.

Проблемът става все по-голям, а за последните седем – осем години тези автомагистрали освен са в извънредно неприятно положение, само че към този момент и безусловно се разпадат, уточни още Шишков.

И даде образец с " вълните, които ни посрещаха " още преди да сме стигнали до морето - на автомагистрала " Тракия " при Чирпан.

Той още веднъж акцентира, че асфалтът на сектора сред Софийския околовръстен път и гара Яна, на автомагистрала " Хемус "  е сред 13,5 и 14 см при планувани по план 20 см дебелина. Освен това парадоксално съгласно министъра е и че още в плана на трасето са планувани единствено 20 см дебелина, при положение че за другите автомагистрали по план са планувани 28 см. 

Проверката на Северната скоростна дъга продължава.

" По първичната информация, която имам от нощес, най-вероятно ще намерим и шлака. Това значи, че е комплициран различен материал, друг, който следва да бъде подложен ", сподели Шишков.

Кой получи парите за 33% повече асфалт, който не е вложен за тези 16 километра, бе запитан Шишков. Министърът отвърна, че занапред ще се ревизира поради съществуването на реализатори и подизпълнители.

" Най-вероятно Европейската прокуратура ще се занимава с този случай ", уточни.

(За съпоставяне - макар че Иван Гешев обикаля села и паланки да се среща с родители на починали при ПТП и споделя по какъв начин " губим войната по пътищата ", прокуратурата е образувала едно дело против длъжностни лица заради нередности по пътя - за злополуката при Своге. И там двамата шефове от АПИ бяха отделени от " дребните риби " в друго дело - от прокуратурата, б.р.)

Той изрази вяра, че както Европейската прокуратура ще се заеме с този сектор, по този начин и българската прокуратура ще вземе отношение за трасетата на автомагистралите " Марица "  и " Хемус ". Министърът акцентира, че за строителството на всички тези обекти е имало и строителен контрол, който се е разписвал за тяхната употреба.

" Ако се търси в действителност къде е бил казусът, то би трябвало да кажем, че той е бил в метода на ръководство на страната ", съобщи Шишков.

И беше безапелационен, че казусът в действителност има две страни – политическа и престъпна и сигурно някъде има закононарушение, тъй като някой някъде се е разписвал.

" Разписвал се е на всички места строителният контрол " - уточни Шишков и добави, че въпреки и самостоятелен, възложението е от страната.

На въпрос за съответната роля и отговорност на районните министри, сегашниият подобен уточни, че те носят политическа отговорноост и евентуално не са се разписали под документи. " Без да съм правист, сигурно някъде има закононарушение ".

За ремонта обаче на тези автомагистрали ще платят всички българи, тъй като парите ще би трябвало да се обезпечат от държавния бюджет, изясни Шишков. Той  информира, че се работи в границите на тази година да се създадат планове за съществени поправки на проблематичните магистрални сектори, както е по закон, а не както до момента – съществени поправки да се вършат без строителни бумаги и да се показват за настоящи.

(Това е едно от разкритията, които обявиха преди Шишков и сътрудника му Иван Демерджиев - че цели сектори са рехабилитирани напълно за десетки милиони, само че по документи е минавано като " настоящ " ремонт - по този начин изискванията, на които би трябвало да дава отговор публичната поръчка и документите, са други, б.р.)

По мотив разплащанията за строителството на първи, втори и трети лот на " Хемус "  министърът уточни, че е трябвало да се заплати на строителите, тъй като страната е била в капан – или да заплати за осъществените действия и да продължи построяването по старите цени, както е по договорите, или да спре градежите, при което обаче те би трябвало да се консервират и това да коства още пари на данъкоплатците.

Проверките на автомагистралите и пътищата в страната ще продължат, тъй като се откриват от ден на ден и повече нередности - даде поръчка той.

И добави, че след края им вероятно ще би трябвало да даде (нова) взаимна конференция с Министерство на вътрешните работи министъра Иван Демерджиев, защото всички инспекции се вършат с вътрешното министерство. 

Министърът още веднъж засегна казуса с ремонта на столичната улица " Граф Игнатиев "  и заяви, че след инспекцията е било изненада, че част от настилката е под нужната носимоспособност.

" 46% от плочките не дават отговор на нормата за носимоспособност ", разкри Шишков.

По мотив изказвания на регионалния шеф на Перник за това, че би трябвало да се изпуска водата от язовир „ Студена “ министърът на районното развиване и благоустройството увери, че той е цялостен с вода, само че не е достигнал сериозната точка и не е пристигнал моментът, в който да бъде изпускан.

„ Най-вероятно ще стартира изпускане на част от водата, само че е извънредно значимо, защото годината е безснежна, водата да се пести и да се внимава, тъй като може да се окаже доста нужна “, акцентира той.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР