В последния ден на шведското председателство на Съвета на ЕС

...
В последния ден на шведското председателство на Съвета на ЕС
Коментари Харесай

ЕС отлага ли решението дали българското розово масло е токсично?

В последния ден на шведското председателство на Съвета на Европейски Съюз страните членки, на равнище Комитетът на непрекъснатите представители – КОРЕПЕР 1, утвърдиха законодателно предложение, което резервира досегашния метод за систематизиране на етеричните масла , оповестиха от аграрното министерство.

Във връзка с оферти от Европейската комисия Регламент за изменение на законодателството по отношение на класификацията, етикетирането и пакетиране на субстанции и смеси, Съветът одобри причините на България и още седем страни членки за компликациите при приемане на оферти метод и включи уговорка за обзор, изискваща нови разбори от Комисията , които да бъдат показани след 4 години.

Позицията в отбрана на производителите на етеричномаслени култури на България бе показана от министъра на земеделието и храните Кирил Вътев на съвещанието на Съвета по земеделие и риболовство, което се организира на 26 и 27 юни в Люксембург. Тогава той съобщи, че България упорства да се резервира актуалният метод към класифицирането на етерични масла, с цел да продължи обичайното развъждане на култури в Европейски Съюз , от които те се добиват, и да се запазят приходите на заетите в бранша аграрни производители и сезонни служащи. Министър Вътев настоя да се изключат етеричните масла от концепцията за сложни субстанции, тъй че те да не престават да бъдат класифицирани по актуалните правила като субстанции, а не като смеси.

Решението на Съвета на Европейски Съюз е положителен прогрес за производителите на натурални съставки за парфюмерия и козметика . Все още предстоят договарянията с Европейския парламент за договаряне на финалният текст на регламента.

Министър Вътев разяснява, че постигнатото решение е достижение на цялото държавно управление и персонално и на премиера акад. Николай Денков. Министър-председателят изрично отбрани българското розово масло и останалите натурални етерични масла на съвещанието на Европейския съвет. По време на дебата по тематиката „ Икономика “ той уточни значителен пропуск в плана на Регламента за систематизиране, етикетиране и пакетиране на химикали /CLP/, който слага етеричните масла в графата на рисковите химични смеси .

„ Когато обсъждаме дали нещо е нездравословно, би трябвало да гледаме освен кое е веществото, а и каква е неговата централизация. Именно от нея зависи дали веществото е рисково или не. В текста на регламента, който се показва, думата „ централизация “ липсва “ , изясни пред публицисти в Брюксел акад. Николай Денков , който е знаменит академик в региона на химията и физикохимията.

Пред останалите водачи българският министър председател е определил подготвяния европейски правилник като корист с науката . Той категорично е помолил председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен текстът да бъде прецизиран , тъй като „ не е теоретичен, какъвто би трябвало да бъде “ , и е получил схващане от нейна страна.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР