В последните години рязко пада броят на лицата, попадащи в

...
В последните години рязко пада броят на лицата, попадащи в
Коментари Харесай

Рязко пада броят на лишените от свобода, намаляват ефективните присъди

В последните години внезапно пада броят на лицата, попадащи в местата за отнемане от независимост.

Това заяви пред БНР заместник-министърът на правораздаването Мария Павлова.

По думите ѝ към 2017 година те са били към 12 000 души, а в този момент са малко над 6400, т.е. на половина, а в същото време надзорно-охранителният състав се усилва поради непрестанно провежданите състезания.  

" Към сегашния миг надзорно-охранителният състав в местата за отнемане от независимост е 3137 индивида, което прави съответствие 2,3 лишени от независимост на един охранител, по което сме на едно от водещите места в Европа. "

Намаляването на броя на лишените от независимост се дължи на условни присъди и пробация, понижава броят на ефикасните присъди, добави Павлова.

" Среща с всички синдикати в бранш " Сигурност " се организират регулярно. Има няколко синдиката. В момента не дефинираме никакво напрежение в системата " - по този начин заместник-министърът отговори на рецензиите на Синдиката на чиновниците в пандизите за предизвикано напрежение в системата от регламентирания метод на работа.  

" Те непрестанно пускат писма. В нито едно от писмата си обаче не регистрират какво е направено в последните 2 месеца за обществения разговор и за техните обществени искания. "

Многократно са водени диалози със синдикатите по отношение на метода на работа и режима, по който работи надзорно-охранителният състав, посочи Мария Павлова. Тези диалози са почнали още преди година и половина и 24-часовият режим на работа се разяснява от този момент, уточни тя и укори Синдиката на чиновниците в пандизите в липса на конкретика в настояванията.

" 24-часовите смени, за които те претендират да продължат за работят на тях, са изключение от правилото. Противоречат на законоустановените правила в България. "

Има експлицитни рекомендации от интернационалните организации режимът на работа да бъде структуриран в 8- и 12-часови смени, разясни заместител правосъдният министър.

24-часовият режим пречи на положителното действие на системата. В Европа сме единствената страна, която го поддържа, безапелационна е Павлова, която сподели още, че 12-часовите смени няма да бъдат анулирани.

" Няма инспекции против синдикалисти. Просто си пробва да се сътвори ненужно напрежение, каквото сега не съществува ", разяснява тя в предаването " Преди всички ".
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР