В последните години има повишение на приема в професионално направление

...
В последните години има повишение на приема в професионално направление
Коментари Харесай

Ще върнем учителите в клас не само със заплати, уверен Вълчев

В последните години има покачване на приема в професионално направление " Педагогика ", само че към този момент имаше намаляване в професионално направление " Педагогика на образованието ". Там ни е най-големият недостиг - изключително на учители по математика и естествени науки.

Така просветителният министър Красимир Вълчев отговори на въпрос на news.bg дали чака повишение броя на младите учители от следващата година, когато се подвигат учителските заплати със 17%.

Той регистрира, че просветителната система обичайно има дефицит на експерти по британски език и осведомителни технологии, макар че през актуалната година има покачване в приема по тези професионални посоки. " Не е толкоз проблем какъв брой са студентите, тъй като като цяло са задоволително, въпреки и да имаме огромен брой пенсиониращи се. Въпросът е каква част от студентите ще постъпят в учебно заведение ", изясни Вълчев.

По думите му несъмнено има доста ясна взаимозависимост сред равнището на възнаграждение по отношение на другите браншове и броя на приключилите студенти, които се включват в учителската специалност. Това, което следи МОН е, че хора, които са излезли от учителската система се връщат, а хора, които са приключили педагогическа дееспособност преди време в този момент се включват за първи път в системата на предучилищното и учебното обучение.

" Няма подозрение, че заплатите се покачват, те са наложително изискване. Високите заплати са наложително изискване, само че не задоволително, несъмнено, нужни са още други неща, които са обект на цялостната среда за работа в учебно заведение ", приключи Вълчев. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР