В последните години хибридните автомобили се превърнаха в моден аксесоар.

...
В последните години хибридните автомобили се превърнаха в моден аксесоар.
Коментари Харесай

Вълнуващата история на хибридния автомобил

В последните години хибридните коли се трансфораха в фешън аксесоар. Обикновени хора и известни персони започнаха да ги купуват като топъл самун, единствено с цел да изпъкнат измежду обществото с имидж на хора, загрижени за бъдещето на планетата.

В момента хибридните коли са доста повече от това - те са норма и наложителната съставна част в моделната гама на всеки авто производител.

Всъщност, всичко стартира доста по-отдавна, в сравнение с бихме предположили. Технологията за хибридно задвижване при колите датира отпреди повече от век, което значи, че Toyota Prius е просто един от колите, благодарение на които хибридите се преродиха, а не първият хибрид в историята, както необятно се счита.

Едва ли има сериозен авто обожател, който да не е чувал за гения на Фердинанд Порше. Известен най-много с проектирането на паметния Volkswgaen Beetle и положил основите на компанията Porsche, германецът е забъркан и в основаването на първия в света хибриден автомобил при започване на 20-те години на предишния век. По това време Порше работи с Якоб Лохнер в Lohner Coach Factory във Виена, Австрия.

 Снимка 394662

Порше бил стажант в компанията на Лохнер, където бързо показал своя гений и проектирал няколко революционни за времето си автомобила. Първо се появил System Lohner-Porsche - напълно електромобил с предно задвижване, който употребявал вградени в главините мотори - още веднъж безспорна оригиналност по това време.

Автомобилът бил показан през 1900 година на ревюто в Париж, където привлякъл цялото внимание и положил основите на кариерата на младия немец в автомобилната промишленост. Година по-късно се появил вторият автомобил, който още веднъж употребявал вградени в главините мотори.

Машината се казвала System Lohner-Porsche Mixte, само че тук разликата била, че с изключение на двата електромотора, на борда бил инсталиран и дребен мотор с вътрешно горене, който зареждал батерията. Именно това е и първият автомобил с хибридно задвижване в света.

 Снимка 394663

Впоследствие системата на Lohner-Porsche била внедрена допълнително от 300 автомобила, измежду които рейсове и пожарни. Интересна детайлност е, че австрийският престолонаследник Франц Фердинанд е изпратен в последния си път точно от хибридна катафалка Lohner-Porsche.

Почти по същото време, в което се появява първият хибрид в света, белгийската автомобилна компания Pieper също опитва с хибридно задвижване.

Резултатът е тяхната " voiturette " (в превод от френски " количка " ), която разполага с мощ от 3.5 к.с, генерирани от дребен бензинов мотор и електромотор, ситуиран под шофьорската седалка.

При шофиране на равно бензиновият мотор на белгийското знамение работил като генератор, който зареждал батериите, а на хълм и по време на ускоряване помагал на електромотора за задвижването. Няколко години след появяването на автомобила, притежателят на Pieper умрял, което сложило завършек на проектите за продължение на производството на хибриди.

Патентите обаче попаднали в ръцете на друга белгийска компания, наречена Auto-Mixtе, която траяла производството на хибридни коли от 1906 година до 1912 година

 Снимка 394667

Близо три години по-късно, когато Европа е погълната от Първата международна война, една американска компания също стартира да създава коли с бензинов и електрически мотор.

След къса история с създаването на електрически коли, компанията Wood Motor Vehicle показва своя Dual Power през 1915 година

Това е модел с хибридно задвижване, състоящо се от електрически мотор и 4-цилиндров бензинов мотор. Системата била задоволително ефикасна, с цел да подсигурява разход от към 5.9 л/100 км.

И в случай че това не наподобява изключително впечатляващо, дано напомним, че действието се развива преди повече от 100 години.

И тук идва напълно разумният въпрос: за какво внезапно развиването на хибридните коли стопира? Много просто. Те стават жертва на стремглавият напредък на стандартните бензинови модели, и по-специално на триумфа на Ford Model T.

Възходът на общоприетите мотори с вътрешно горене продължава необезпокоявано чак до 60-те години, когато разнообразни инженери стартират още веднъж да работят по модели, задвижвани от два мотора.

 Снимка 394664

По това време четирима инженери от TRW Automotive основават хибриден задвижващ модул, който и до през днешния ден се употребява от голям брой хибридни коли. През същите години General Motors показват своят хибриден концепт GM 512, а Daimler-Benz основава първия дизелово-електрически рейс, наименуван Mercedes-Benz OE 302.

Петролната рецесия от началото на 70-те дава нов подтик на различните задвижвания при колите, включително и на хибридите. От Volkswagen започват проби на хибриден ван, а сътрудниците им от Mercedes-Benz, General Motors и Toyota работят интензивно по подобряването на техните системи.

 Снимка 394666

Toyota основава първия си хибриден концепт през 1976 година, който съставлява стилен състезателен автомобил с газово-турбинен мотор, смесен с електрически мотор.

Американците от General Motors, въпреки това, концентрират напъните си в създаването на напълно електрически коли, до момента в който Mercedes-Benz опитват с дизелови хибриди в Европа.

 Снимка 394668

Много други автомобилни компании опитват с хибридни модели през годините. Сред тях са и Audi с техните концепти Duo, един от които е създаден в тираж от 60 бройки през 1997 година

Първоначално в Европа всеобщият консуматор прави оценка по-високо качествата на икономичните дизелови мотори, което прави навлизането на хибридните технологии по-успешно в Америка.

До последните години, в които това се промени, и към този момент всеки себеуважаващ се производител има най-малко един хибриден модел в гамата си - от икономични градски малолитражки до суперавтомобили, почтени за гаража на водач от Формула 1. Впрочем, болидите от най-престижния пистов шампионат от дълго време също са хибриди.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР