В последните години една съставка в козметичната индустрия печели сърцата

...
В последните години една съставка в козметичната индустрия печели сърцата
Коментари Харесай

Ретинол: кога, как и за какво се използва в грижата за кожата

В последните години една съставна част в козметичната промишленост печели сърцата на дамите, и това е ретинол. Това е мощен метод за подкрепяне на постоянно срещани кожни недоволства като пигментни петна и бръчки, само че постоянно се използва неправилно погрешно.

Ретинолът е една от най-известните съставки за грижа за кожата на пазара, само че има и странични резултати, които би трябвало да имате поради.

Ето по какъв начин да го употребявате по верния метод.

Какво е ретинол?

Ретинолът е високоефективна съставна част срещу стареене и бръчки и резултатите му са добре проучени. Това е дейната форма на витамин А, който подтиква производството на колаген в кожата, нежно ексфолира, контролира отделянето на себум и усъвършенства цикъла на клетъчно възобновяване.

Ретинол е тип на ретиноид, който е получен от витамин А. Като съставна част за грижа за кожата, тя може да ускори производството на колаген. ( 1 )

Той работи като антиоксидант, с цел да защищити кожата ви от свободните радикали. Той също по този начин може да ускори производството на колаген в тялото ви, да контролира омазняването и да усили клетъчния оборот. Изсветлява кожата и свива външния тип на порите ви. Всичко това го прави първокласно лекуване за зряла кожа и акне.

Ползи

Хората употребяват ретинол за лице, за понижаване на типичните признаци на стареене като фини линии и пигментни петна. Може също да помогне за лекуване на акне и да направи порите да наподобяват по-малки.

  • Подмладява кожата. Проучванията демонстрират, че ретинолът може да ускори оборота на кожните кафези, да усили еластичността на кожата и да предотврати загубата на влага. Това може да придаде на кожата ви по-младежки, компактен искра.
  • Увреждане от слънцето. Ретинолът има някои впечатляващи антиоксидантни свойства, които могат да оказват помощ за възобновяване на хиперпигментацията и изсветляване на тъмните петна.
  • Подобрява текстурата. Ретинолът може да усили размера на производството на колаген. Това може да ви помогне да придадете на кожата си по-гладък и постоянен тип.
  • Изчиства акне. Изследванията демонстрират, че ретинолът може да помогне за отпушване на порите, понижаване на производството на себум и усмиряване на възпалението.

За какъв вид кожа е предопределен ретинолът и по какъв начин да го употребявате?

Ретинолът евентуално не е алергичен, само че в действителност може да раздразни кожата. Ако кожата е сензитивна, има възможност съдържащият го препарат да провокира зачервяване, сърбеж или лющене на епидермиса.

Ето за какво, без значение дали прилагате ретинол върху естествена или сензитивна кожа, би трябвало да спазвате рекомендациите му за дозиране. Това ще сведе до най-малко риска от свръхчувствителност.

При потребление на ретинол дозата постоянно се усилва постепенно, което привиква кожата към препарата. Кожното раздразнение нормално изчезва в границите на 2-4 дни след започване на локално лекуване. В предишното потреблението на препарати с ретинол се предлагаше единствено през нощта. Днес към този момент е известно, че ретиноидите не са фототоксични и фотосенсибилизиращи и могат да се употребяват без значение от времето на деня. Единственото опрощение за използването на ретинол и производни вечер е неприятната непоклатимост на продукта след излагане на UV излъчване.

Това обаче не важи за козметиката с ретинол, при производството на която са употребявани нанотехнологии. Липозомите пазят дейните субстанции, с помощта на които не се разграждат от слънчева светлина.

Може ли ретинолът да се употребява при розацея и акне?

Поради дразнещия си резултат, ретиноидите от дълго време не са известни при лекуването на розацея и акне. Днес знаем, че когато се употребяват вярно, те имат доста добър резултат, даже върху толкоз взискателна кожа. При поява на раздразнение засилете използването на овлажняващи кожата препарати, богати на успокояващи и овлажняващи съставки, и се консултирайте със експерт.

Колко постоянно може да употребявате ретинол?

Желателно е да го употребявате един, два пъти седмично. Ако зачестите използването му, това може да провокира кожен дискомфорт.

Страничните резултати

Възможните нежелани реакции могат да включват парене, зачервяване и нараснала сензитивност към слънцето.

Локалните ретиноли без рецепта нормално са доста безвредни. Но има някои евентуални проблеми, които би трябвало да знаете.

Възможните странични резултати включват:

  • раздразнение
  • сухота
  • зачервяване
  • белеща се кожа
  • акне (но това е рядко)

Може да отнеме известно време до момента в който кожата ви свикне с ренитол. Обикновено това се случва за няколко седмици или повече. Трябва да го употребявате единствено един път седмично, до момента в който разберете, че кожата ви го понася добре.

Ретинолът усилва риска от слънчево изгаряне.
Слънцезащитният крем е добър, само че е още по-голям, в случай че употребявате ретиноиди. Ретинолът може да направи кожата ви по-чувствителна към слънцето. Можете също по този начин да намалите риска от жестоко изгаряне, като употребявате единствено артикули с ретинол преди лягане.

Кога да започнете да употребявате ретинол?

Няма избрана възраст, когато би трябвало да започнете използването на ретинол. Но, доста хора стартират да ползват кремове с ретинол за лице в средата на 20-те си, години за лекуване на акне и попречване на бъдещи признаци на стареене.

Как да употребявате ретинол

Включването на ретинол във вашата рутинна грижа за кожата е елементарно. Ето по какъв начин да го извършите.

  • Измийте лицето си с гальовен почистващ препарат.
  • Нанесете ретинол с размер на грахово зърно върху носа, челото, брадичката и бузите.
  • Нежно втрийте в кожата си.
  • Нанесете овлажняващ серум за кожата на лицето си.
  • Завършете с хидратиращ крем.
Използвайте ретинол един път седмично, до момента в който кожата ви се приспособява към него. След това можете да го употребявате два пъти седмично или съгласно напътствията на вашия кожен лекар.

Колко време е належащо на ретинола, с цел да подейства?

Обикновено лишава 3 месеца, с цел да видите забележима разлика в кожата си. Но за най-хубави резултати може да се наложи да изчакате от 6 месеца до 1 година. Що се отнася до акнето, може да отнеме до 6 седмици, с цел да забележите усъвършенствания.

Имайте поради, че кожата на всеки е друга. Резултатите могат да зависят от вашия вид кожа и какъв брой тежки са признаците ви.

Потивопоказания за използването на ретинол?

Бременни и хора с сензитивна кожа би трябвало да заобикалят ретинола. Желателно е  да е да се консултирате с кожен лекар, преди да го употребявате, в случай че имате кожно заболяване като розацея, екзема или псориазис.

Ретинолът не въздейства добре с избрани съставки за грижа за кожата, в това число следното:

  • салицилова киселина
  • бензоил пероксид
  • бета хидрокси киселини
  • алфа хидрокси киселини

Алтернативи на ретинола

Ретинолът е производно на витамин А, което може да се похвали с преимуществата на кожата. По-конкретно, това е извънредно известно лекуване срещу стареене, което също има обещаващ капацитет за пъпки. Само имайте поради, че не е за всеки. Хората, които имат избрани кожни болести, може да желаят да опитат по-нежна опция.

Ето някои други възможности, които могат да ви оказват помощ да постигнете сходни резултати:

  • Бакучиол.  Проучване от 2019 година откри, че тази растителна съставна част може да понижи пигментацията и фините линии, както и ретинола ( 2 ).
  • Масло от шипка.  Шипковото масло е популярно средство за лекуване на стрии и доста хора споделят, че прави чудеса и при бръчки.
  • Рамбутан.  Високото антиоксидантно и противовъзпалително деяние в това сходно на проличава растение го прави отлично средство за лекуване на акне. Проучване върху животни от 2019 година откри, че може също да усъвършенства признаците на фотостареене. ( 3 ) Но има потребност от повече проучвания върху хора, с цел да знаем какво е точното му равнище на интензивност.
  • Масло от семена на моркови.  Проучванията демонстрират, че маслото от семена на моркови съдържа антибактериални и антиоксидантни свойства. ( 4 ) ( 5 ) Това може да го направи подмладяващо средство и средство за акне. Въпреки че би трябвало да се създадат повече проучвания за резултата на маслото от семена от моркови върху хората.

Кога да се свържете с доктор

Ретинолите се оферират без рецепта, само че може да помислите за диалог с кожен лекар, преди да употребявате съответна марка. Те могат да ви оказват помощ да оцените цялостното положение на кожата си и да предлагат верните артикули въз основа на вашите самостоятелни потребности.

Като опция, в случай че не виждате резултати от нормалните артикули за хубост, вашият кожен лекар може вместо това да предложи ретиноид с рецепта.

Докато рецептурните формули в действителност са по-силни, това също значи, че носят по-висок риск от странични резултати. Следвайте инструкциите на лекаря и носете слънцезащитни артикули всеки ден.

Ако не виждате мечтаните козметични резултати, откакто опитате ретинол, има доста други благоприятни условия, които да обсъдите с кожен лекар, като да вземем за пример:

  • алфа-хидрокси киселини, като гликолова и лимонена киселини за анти-стареене
  • бета-хидрокси киселини (салицилова киселина) за възстановяване на текстурата на кожата и акне
  • химически пилинг, който оказва помощ за унищожаване на външния пласт на кожата за възстановяване на тонуса и текстурата
  • дермабразио, което също може да помогне за текстурата и тонуса
    пълнители за фини линии и бръчки
  • лазерно лекуване на нежелателен червен и кафяв пигмент (спукани капиляри) или белези

Често задавани въпроси

Какво е ретинол?
Ретинолът, форма на витамин А, е съставна част, добавяна към кремове, лосиони и серуми за кожа. Има резултат срещу стареене и може да помогне за изчистване на акне.

Колко време лишава, с цел да видите резултатите от ретинола?
За множеството ретиноли може да отнеме няколко седмици продължителна приложимост, с цел да видите резултатите. Според изследване от 2015 година ( 6 ) , „ доста понижаване “ на бръчките е следено при участници, които са употребявали ретинол в продължение на 12 седмици.

По-скорошно изследване от 2019 г одина откри, че бръчките към очите и по шията се усъвършенстват при хора, които са употребявали ретинол в продължение на 8 седмици. ( 7 )

Какви са изгодите от потреблението на ретинол?
Използването на ретинол може да помогне за:

  • лекуване на леко акне ( 8 )
  • понижаване на някои фотоувреждания , които кожата ви е претърпяла от времето, прекарано на слънце
  • понижаване на признаците на стареене , като да вземем за пример бръчките към очите ( 9 )
  • възстановяване на цялостния тип на кожата

Можете ли да сложите овлажнител върху ретинол?
Да, можеш. Ако употребявате артикул с ретинол, вашата вечерна рутина би трябвало да наподобява по този начин :

  1. Измийте лицето си.
  2. Подсушете лицето си.
  3. Нанесете ретинол.
  4. Изчакайте няколко минути, след което нанесете овлажнител.

Може ли ретинолът да съсипе кожата ви?
Повечето артикули с ретинол са безвредни за приложимост съгласно напътствията, само че има някои постоянно срещани странични резултати, които могат да причинят раздразнение в кратковременен проект.

Тези нежелани реакции включват:

  • суха кожа
  • сензитивност към слънцето
  • алергична реакция (рядко)

За да намалите риска от раздразнение или алергична реакция, говорете с кожен лекар по отношение на съответната марка ретинол, която обмисляте да употребявате.

Ретинол – резюме

Ретинолът е производно на витамин А, сега доста известно козметично вещество. Действието му е многопосочно – употребява се при лекуване на акне, поправяне на бръчки, както и обезцветяване на кожата и кожни проблеми, свързани с увреждане на клетките на епидермиса.

Ретинолът може да се употребява върху кожата на лицето, шията и даже тялото. Много постоянно тази съставна част се употребява в козметиката в композиция с витамин С, мощен антиоксидант. В резултат на това кожата придобива изключителна мекост и здрав тип.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР