В последните два парламента партиите нямаха дори време за лицемерие.

...
В последните два парламента партиите нямаха дори време за лицемерие.
Коментари Харесай

Първан Симеонов посочи големите губещи на парламентарните избори

В последните два Народното събрание партиите нямаха даже време за двуличие. Сега Борисов е намерил вид, който да обърне проекцията с претендент интелектуалец срещу силовака Радев. Проблемът при Има Такъв Народ е в това, че нямат структури, които да спрат вероятно свободно рухване. Това съобщи политологът Първан Симеонов в изявление за " ". Ето какво още сподели той:

- Увеличава ли се вероятността този път да имаме постоянен кабинет?

- Става все по-вероятно, само че от позиция на логиката. А както се видя, нищо разумно не се случи в последния парламент. Това, че Кирил Петков стартира условно да реди министерски мостове, е добър знак - демонстрира сериозен ангажимент на следващия ден да ръководят дружно с десните.
Точно такива обединения като новата на Петков и Василев, с отворена лява и дясна врата, макар че на логото им вратата е единствено една, служат за свързващо звено.

Дори да не оглавят протестното пространство, да останат със приблизително място, ще са на доста значим кръстопът. Много значимо в политиката е да си в центъра - ставаш съдия, диспечер, това са значимите неща.

- Г-н Симеонов, по какъв начин наподобява предизборният пейзаж 40 дни преди парламентарния избор?

- Влиза нова групировка, което провокира интерес, и тя се оказва с гърди напред в пакета преследвачи на ГЕРБ. Времето ще покаже дали това е трайно и дали могат да удържат такова място, тъй като сега виждаме резултата от появяването им. Изследването на Галъп е в действителност първото след появяването на „ Продължаваме промяната “.

Това е обстановката - Кирил Петков и Асен Василев са претенденти да оглавят протестното политическо пространство.

- Имат ли обаче капацитет да станат първа мощ?

- Имат огромен капацитет защо ли не - в това число да станат огромна вълна. Но в случай че не си изиграят картите добре, могат да се окажат просто част от пространство, в което непрекъснато се появяват нови планове ​- пространството на демократичните градски маси. Т.е. от тях зависи по какъв начин ще си изиграят картите - дали ще се трансфорат в следващия десен план, дали ще аплайват за челните места.

За момента по-скоро вършат второто ​- играят си картите добре, не чертаят ненужни червени линии, търсят поддръжка и вляво. Иначе по природа те са десни хора, т.е. това ги прави центристи. А и ясно се вижда, че са много по-диалогични - смениха езика. Предишните протестни партии се караха, а тези не се карат. Т.е. имаме смяна на смяната.

- От кого ще пернат най-вече гласове Политическа партия? Демократична България и Има Такъв Народ ли ще са огромните губещи?

- Дърпат от сивата зона на негласуващите, Демократична България сякаш е много губещ в тази обстановка, тъй като това са хора, които евентуално биха дали своят вот за новия план. Слави Трифонов губи, само че той и без друго е потеглил надолу, изгубил е хора, които в този момент могат да намерят нов кей.

Всъщност те евентуално ще се свият до личните си почитатели. А има и отчаяние от досегашните им дейности. Но това не е нещо ненадейно. Проблемът при Има Такъв Народ е в това, че нямат структури, които да спрат вероятно свободно рухване.

Губи и Мая Манолова, тъй като в този момент ще имаме един по-усмихнат, по-млад вид на Манолова, придвижване, което има и лява, и дясна отворена врата. Това, което тя трябваше да бъде и беше ненапълно.

Разбира се, губят и всички други на протестния терен, където става пренареждане. Но пък когато губят, не знаят какво печелят. Може да се окаже, че тъкмо през Петков и Василев те получават някакъв късмет най-сетне да вземат участие в управнически микс. Нещо, което не се случи предния път.
Променят се вътрешни салда в така наречен протестно пространство. С появяването на новата групировка това пространство може и да набъбне. Това е смисълът от появяването на тези нови играчи.

- Връща ли се в играта ГЕРБ с кандидатурата за президент на проф. Анастас Герджиков? - Връща се, само че да се върнеш в играта значи, когато губиш с 2 на 0 в 84-тата минута, резултатът да стане 2 на 1. Връщаш се в мача, само че продължаваш да губиш.

Всъщност единственият огромен проблем, който може да има Румен Радев, е да подцени обстановката. Той влиза в борбата с грамадни шансове и от това може да произтече подценяване. Да се окаже да вземем за пример, че зад видимо доста поддържа за него в действителност не проличава същинска поддръжка. Слави поддържа Радев, само че той няма структури, а и не е ясно дали поддръжката му е реклама или антиреклама.

Кирил Петков и Асен Василев поддържат Радев, само че и те нямат структури. Остава една Българска социалистическа партия и в случай че се скара с тях, може да стане проблем. Радев е урегулирал връзките с Българска социалистическа партия, което е доста добре.

Естествено, Радев се сеща за обстановката, когато Георги Първанов стана внезапно президент против любимеца Петър Стоянов, който беше подкрепян от доста места. Мисля, че президентът Радев е чел и научил уроците на историята. Предполагам, че няма да подцени обстановката. Смятам, че няма да се скара с Българска социалистическа партия поради новата групировка. Плюс това редовият бесепар е почитател на Радев и не можеш да го накараш да пренебрегне настоящия президент.

Освен това Радев дава ясни сигнали, а и новата партия не е тъкмо президентска, а на Петков и Василев. По-скоро президентът, с помощта на поддръжката на Българска социалистическа партия, на тези момчета, на Мая Манолова, на Слави Трифонов, прави своя мрежа от политически обединения. И в случай че завоюва изборите, което е по-вероятният вид, ще се окаже, че той е властовият център на страната.

Защото главните политически сили, силите на смяната, в действителност имат една допирна точка и това е Радев. Всъщност той е спечелилият от митингите, той беше сплотяващо звено на всички протестни течения, фигурата, която синхронизира. Това е печеливша тактика в актуалния политически свят.

- Т.е. макар впечатляващата плеяда ректори, видни интелектуалци, създатели, които издигат проф. Герджиков, той доста мъчно ще извоюва победа?

- Безусловно поддръжката за ректора на СУ е доста добър ход на ГЕРБ. А имената, които застават зад кандидатурата му, са впечатляващи. Въпреки че личността му не е задоволително разпознаваема за всеобщата аудитория, изборът за идващ президент не е превдварително решен. А и с кандидатурата и на Лозан Панов, ръководител на Върховния касационен съд, изборът става доста забавен.

Очертава се изчерпателен президентски спор и това е хубаво за страната. Една от хубавите последствия на митингите е, че разбуниха кошера и в този момент политиците би трябвало да влязат в доста по-искрена поза.

Видя се и в последните два Народното събрание по какъв начин партиите нямаха даже време за двуличие ​- трябваше да ги забележим в същинската им светлина. Това се обрисува и на идните президентски избори - и Лозан Панов, и проф. Анастас Герджиков, и Румен Радев са доста мощни кандидатури, и то в разнообразни сфери. Очертават се доста забавни избори.

Проф. Герджиков има качества на политик - пролича от това по какъв начин парира подправената вест, изнесена от Татяна Дончева.
С кандидатурата на проф. Герджиков се сменя проекцията. Битката против Борисов беше естетическа. На хората просто им омръзна неговият народняшки жанр. Вече не харесват Борисов точно поради това, поради което толкоз го харесваха - че е народняк.

Сега Борисов е намерил вид, който да обърне проекцията с претендент интелектуалец срещу Радев, който е силов човек. Направо по учебник е изработен изборът на кандидатура.

Проблемът при проф. Герджиков, както и при Лозан Панов е неналичието на известност за всеобщия усет. Но както се видя на изборите през 2016 година, една неразпознаваема кандидатура като Румен Радев обърна трендовете и завоюва. Не имам вяра това да се случи в този момент, само че успеха на Радев не е предизвестена.

- На втори тур ли ще стане явен спечелилият?

- Не знам дали ще се стигне до втори тур. Има доста вълшебен моменти в политиката, сложни за предугаждане. Има неочаквани влюбвания на народа, има разлюбвания, спадове. Кой е очаквал, че на 4 април Слави Трифонов ще се окаже втори? А кой очакваше, че Румен Радев ще бие Цецка Цачева, която водеше първоначално 2 към 1? Това са вълшебен моменти, сложни за предугаждане.

- Т.е. не може да се планува занапред в кого народът ще се влюби - в интелектуалеца професор или в летеца силовак?

- Там е работата, че тези избори ще бъдат не под знака на оценката за служебния кабинет, която освен това е добра, а под знака на оценката на досегашното 10-годишно ръководство.

Т.е. изборите ще не престават да са "за " и "против " ГЕРБ. В това отношение Румен Радев е очевидният любимец в тези избори. Нямат такова огромно значение личностите на другите кандидатури, а партийният им цвят.

Подкрепата от ГЕРБ за проф. Герджиков ще на​мали възможностите му за показване на изборите. Докато 60-70 % у нас харесват Румен Радев и 20-30 % не го харесват, отношението към ръководството на ГЕРБ е противоположното - 20-30 % го харесват, 60-70 % - не. Така прочее се случва с всички ръководства в страната.

Когато Борисов преди време идваше на власт, се възползваше от същата вълна във връзка с Тройната коалиция. Това са естествени за политиката цикличности. И Румен Радев продължава да е любимец за тези избори.

Първан Симеонов е приключил публицистика и политология в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Изследовател в региона на политическите партии, докторант по политология в СУ „ Св. Климент Охридски “. Изпълнителен шеф е на „ Галъп интернешънъл болкан “. Част от мрежата на Института по социология „ Иван Хаджийски “ и на клуба „ Конрад Аденауер “. Участник в научни проучвания в разнообразни области.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР