В последните дни на 2023 г. американският тийнейджър Уилис Гибсън

...
В последните дни на 2023 г. американският тийнейджър Уилис Гибсън
Коментари Харесай

„Да постигнеш невъзможното“: 13-годишен превъртя играта Tetris

В последните дни на 2023 година американският младеж Уилис Гибсън превъртя версията на видеоиграта Tetris за Nintendo, която беше пусната за първи път през 1989 година В продължение на десетилетия този героизъм се смяташе за неосъществим, споделя BBC в специфичен материал.

Дизайнерите на истинския Tetris са считали, че " превъртането " на играта е невероятно и тя може да се играе безпределно. Парчетата падат все по-бързо и по-бързо, до момента в който играчът не бъде претрупан.

Сега се оказва обаче, че успеха е допустима – играчът би трябвало да реализира толкоз високи резултати, че паметта на играта да се претоварят и тя да се срине. И тъкмо това се е случило – компютърът просто не е могъл да продължи.

Постигането на невъзможното от това 13-годишно дете ни показва по какъв начин границите на човешкото показване се трансформират в цифровата епоха, казва когнитивният академик Том Стафорд.

Самият Гибсън признава, че

когато започнах да играя тази игра, в никакъв случай не съм очаквал, че в миналото ще я срина или ще я победя. "
Само изкуственият разсъдък бе кандидат
Преди това NES версията на Tetris беше победена единствено от AI. Специално създадена стратегия съумя да научи съвсем незабавно по какъв начин се играе Tetris и да прави дейности толкоз бързо, че остарялата подпора не можеше да ги записва. Изкуственият разсъдък не позволява неточност – нещо, което е надалеч оттатък рестриктивните мерки на елементарното човешко осъществяване.

По това време, 2021 година, изкуственият разсъдък съумя да покаже на хората неразучени до момента равнища на играта. Подобно на физиката в рамките на черна дупка, действителността на Tetris стартира да се огъва на по-високите равнища. Скоростта ненадейно се удвоява на равнище 29. Това е равнище, което малко хора доближават и по-малко оцеляват дълго. Когато броячът на резултатите доближи 1 милион, цифрите стартират да се заменят с букви и най-после с глифове от графичния набор на Tetris. В последна сметка цветовете на блоковете се деформират и трансформират, някои равнища са наситено розови, други имат блокове толкоз тъмни, че едвам ги виждате – изключително със скоростта, от която се нуждаете, с цел да оцелеете.

Това е подтекстът на играта, която Гибсън стриймваше на 21 декември 2023 година, в която мина през играта на все по-невероятни скорости в продължение на 40 минути. В процеса той сложи нови международни върхове за висок резултат, изиграни равнища и изчистени линии. В последна сметка той направи невъзможното – победи играта.

Постижението е действително, само че смисъла е надалеч оттатък сферата на класическите аркадни игри и тези, които ги обичат. Това, което Гибсън е направил и по какъв начин го е направил, дава общи уроци за това по какъв начин хората се учат и по какъв начин се уголемяват границите на човешкото показване.
Приспособяване оттатък опциите
За да разберете за какво, помислете, че Tetris е освен игра, само че и общественост. Гибсън не просто игра на остаряла подпора, той се причисли към жива традиция. Има хиляди играчи, отдадени на Tetris в NES – платформата, на която играта беше пусната за първи път публично в Северна Америка. Освен играчите, има стриймъри, блогъри, теоретици, обсъждащи тактики, и рекордьори, които се състезават да надделеят един различен. Има даже Световно състезание по типичен Tetris, което се организира годишно в Портланд, Орегон.

Играта е известна със завладяването, само че общността е тази, която подсигурява, че новите играчи ще бъдат привлечени макар възходящия брой други възможности там.

Общностите обезпечават поощрение и друга значима съставна част за ускорение на човешкия капацитет – вдъхновението. Те са живи лаборатории на хрумвания и опити, където разнообразни хора могат да тестват нови неща и триумфите могат да се предават. Учените учат това обществено образование под етикета „ културна еволюция “.

Успешни нови техники за умения се популяризират в образователните общности. Вземете Fosbury Flop, техника за висок скок, разпространявана от Дик Фосбъри, когато той завоюва златото за Съединени американски щати на Олимпийските игри през 1968 година Златният орден беше извоюван с височина 2.24 метра, само че тя беше реализирана – и в доста случаи разрушена – от всеки един играч на Олимпиадата през 2020 година в Токио, всички благодарение на техниката Flop.

Това, което Фосбъри направи за високия скок, интернет и AI вършат за съвсем всяко умеене, което можете да си визиите. Наскоро интернет сложи ракетно гориво в мотора на културното предаване. Независимо дали желаете да се научите да кодирате, или просто желаете да гледате видеоклип за това по какъв начин да поправите съдомиялната си, по-лесно е от всеки път да копирате нови умения. След появяването на домашните шахматни машини има солидно усъвършенстване на поколенията в шахматните умения, което демонстрира, че днешните играчи играят по-добре шах, в сравнение с когато и да било в историята. Дори нарушителите употребяват обществено образование – една скорошна вест упрекна Tiktok за повишаването на избран жанр на обири на коли.

В Tetris решаващо изобретение е нов метод за задържане на контролера – наименуван „ търкаляне “, при който играчите удрят долната част на пада с пръст или палец, който се движи тъкмо над клавиатурата. Позволява на играчите да вкарват команди по-бързо, в сравнение с посредством натискане с един пръст. Въпреки 34-годишната история на играта, търкалянето стана известно едвам през последните години, разпространявайки се в общността на стриймъри и спортни играчи на Tetris. Както постоянно се случва, най-младите членове на общността са тези, които признават потребните нововъведения. Гибсън стартира да играе Tetris на 11-годишна възраст и употребява техниката на търкаляне в своята постоянна игра.

Много полемики към изкуствения разсъдък се концентрират върху области, в които човешките умения могат да остареят, само че е неточност да се мисли, че човешкото показване е неподвижна цел. Както сподели рекордното достижение на Гибсън, ние непрестанно гледаме към външните граници и, достигайки ги, разширяваме обсега си. Моралът е, че натискането на границите на човешките умения е разследване от непрекъснати групови нововъведения, както и от забележителни персони.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР